Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Julian Assange

Neavtorizirana avtobiografija
Julian Assange
Julian Assange Novo
17,95 € 17,95 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Sanje, Sanje
Zbirka Dokumenta Knjižnica sežganih knjig
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-274-100-6
Naslov izvirnika Julian Assange
Podnaslov izvirnika The Unauthorised Autobiography
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Polona Glavan, Erik Majaron, Tisa Zavrtanik Drglin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
520 g
340 strani
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij. 

Knjiga je podrobna prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodne procesae, zatem pa tudi študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks. Nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O'Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved.

Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate avtorjevemu nasprotovanju navkljub knjigo vseeno odločila priobčiti. Založba Sanje je tedaj iz lojalnosti do Juliana tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo odločil tudi zato, ker mu avtorizacija in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo na knjigo ponovno natančno prebrali, jo zagledali v novi luči ter prepoznali njeno izjemno vrednost.

Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini, ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani zapor v Veliki Britaniji, zloglasni Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...