Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Neavtorizirana avtobiografija

Julian Assange
Neavtorizirana avtobiografija
17,95 € 17,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje, Sanje
Zbirka Dokumenta Knjižnica sežganih knjig
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-274-100-6
Naslov izvirnika The Unauthorised Autobiography
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Polona Glavan, Erik Majaron, Tisa Zavrtanik Drglin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
520 g
340 strani
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij. 

Knjiga je podrobna prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodne procesae, zatem pa tudi študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks. Nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O'Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved.

Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate avtorjevemu nasprotovanju navkljub knjigo vseeno odločila priobčiti. Založba Sanje je tedaj iz lojalnosti do Juliana tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo odločil tudi zato, ker mu avtorizacija in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo na knjigo ponovno natančno prebrali, jo zagledali v novi luči ter prepoznali njeno izjemno vrednost.

Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini, ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani zapor v Veliki Britaniji, zloglasni Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev.

Recenzija Bukla

Assange (1971) je ekvadorsko-avstralski raziskovalni novinar in računalniški heker, ustanovitelj Wikileaksa, ta njegova neavtorizirana biografija (med njenim nastajanjem si je premislil glede objave, vendar so se pri založbi odločili, da spoštujejo njegovo prvotno željo) pa je izšla leta 2011, ko je bil še v hišnem zaporu, kmalu zatem pa se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu (kjer je bival do aprila 2019, ko so mu odvzeli politični azil). Sedaj je v strogo varovanem zaporu, njegove pravice so grobo kršene, Amerika pa zahteva izročitev, kar vse je (bila) primerna okoliščina, da sedaj tudi pri nas izide prevod. Assange nas popelje od divjega otroštva, polnega selitev in pobegov z materjo in bratom, ki jih je zasledoval materin patološki ljubimec, to obdobje življenja pa mu je vcepilo čvrstost, da se je lahko hitro nastanil kjerkoli, tam začel delovati, če je bilo treba, pa se tudi umakniti od tam. Fasciniranost z računalniki, vstop v hekerski svet, zorenje ideje Wiki­leaks, njena splavitev in kasnejše dogajanje zaokrožujejo to napeto knjigo, ki teče v divjem ritmu, se konča leta 2011 ter ima v resničnem življenju negotovo ­nadaljevanje. ­Presunljivo!

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...