Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svetilnik

Padci in pobiranja poetičnega pravnika
Marko Pavliha
Svetilnik
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Chiara
Zbirka Osebno
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7205-13-8
Fotografije Katja Bidovec, Arne Hodalič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
380 g
279 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Intimna, iskrena biografija Marka Pavlihe, s katero nas avtor odpelje globoko v svojo zasebnost ter predrami s tehtnimi premisleki o človečnosti, naravi, materi Zemlji, o etiki ter vsem o dobrem in slabem, kar lahko doleti živo, občutljivo bitje.

Prizna, da je zašel v življenju v globine alkohola in v višine napihnjenega ega, s privoljenjem soproge Ester ponovi, kako ga je prebudila v sožitje in iskrenost, in opiše tudi svoje pobiranje s političnega parketa.

''Po dinamičnih življenjskih preizkušnjah, škodljivih vplivih okolja, prirojenih lastnostih, padcih in psihofizičnih poškodbah sem imel dve alternativi: da se vdam v usodo, vse izgubim in se ugonobim, ali se pričnem pobirati in izboljševati. Izbral sem drugo pot, zato sem še med vami, srečen kot še nikoli poprej.'' Marko Pavliha 

Kot deček se je predstavljal kot Mato Lita, se prekucnil z lesenega konjiča in si razbil čelo, pri šestih letih se je povzpel na Triglav, pisal pesmice in proste spise, preživel ugriz podgane in napad vešče in pobegnil od doma. Našla ga je ljubezen njegovega življenja, v vojnih razmerah je opravil doktorat, častnega je doživel pri 60 letih. Po daljšem postopku se je rešil alkoholizma, prebolel opekline političnega bruseljskega ognjenega krsta in še kakšno operacijo za povrh … Skratka, ni mu bilo dolgčas, niti ljudem v njegovi bližini.

''Če je pasti normalno, je zopet vstati fenomenalno – in v tem je vsa razlika med bolj ali manj uspešnimi in srečnimi ljudmi.'' Marko Pavliha

Marko Pavliha, iz katerega tudi v živih nastopih prekipeva od iskrive razgledanosti, nas v knjigi spomni na staro hinduistično reklo, ki ga zapiše: ''Kakršen um, takšna oseba. In um, ki se zrcali v njegovih vešče izpeljanih besedah, odlikujejo kremenita dejanja; z njimi bo gotovo svetla opora marsikomu v teh viharnih časih. To je Svetilnik.'' In zanj, kot pravi, je najpomembnejši svetilnik od vseh vedno ljubezen.

''Resnica je, da je v tej knjigi Marko Pavliha kar presenetljivo boleče samoizpoveden. Ter zaljubljen v svojo 'madono', kot pravi ljubezenski lirik.''   Tone Partljič

Marko Pavliha pravi zase, da je najraje človek, zaljubljeni soprog, ponosni oče hčerke in sina, knjigoljub, pisec, pravnik, učitelj in raziskovalec.

o avtorju

Prof. dr. Marko Pavliha je sicer mednarodno priznani pravni strokovnjak, esejist in redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet na Univerzi v Ljubljani. Preizkusil se je tudi v gospodarstvu in politiki, oboje je zavestno zapustil. Leta 2023 je prejel častni doktorat na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Med njegovimi nagradami izstopata še naziv Pravnik leta ter Zlata plaketa Univerze v Ljubljani. Prištevajo ga med najbolj vidne slovenke pravnike, je član več uglednih mednarodnih inštitucij, tudi Galilejeve komisije, ki premošča prepad med znanostjo in duhovnostjo. Napisal je že blizu 50 knjig ter na stotine člankov. Živi v Novi vasi nad Dragonjo, ima odraslo hčer, pravnico Gajo Ano in sina Benjamina, ki živi v Dubaju. Ob soprogi Ester mu dela družbo tudi toy pudelj Shaun.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...