Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kratka luč v temi

Moje življenje z znanostjo
Richard Dawkins
Kratka luč v temi
33,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-943-1
Prevod Katja Zakrajšek
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15 cm
940 g
480 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi, ki ima naslov Kratka luč v temi, Dawkins obravnava svojo akademsko in publicistično dejavnost, ki časovno sovpade z izhajanjem vseh naslednjih knjig, in do svoje (predavateljske) upokojitve.

V knjigi pojasnjuje ideje in vplive, ki so oblikovali njegovo znanstveno misel, ter predstavi svoje številne sopotnike v svetu znanosti, ki so hkrati tudi najpomembnejši gibalci razvoja (zlasti naravoslovnih) znanosti v zadnjih nekaj desetletjih.

Knjigo bogati množica anekdot, ki v novi luči osvetlijo zdaj to, zdaj ono osebnost, znano ali legendarno iz sveta znanosti, kulture, politike ali medijev. Dawkins se jih spominja z umom znanstvenika, zato le redkokdaj ostanejo brez poante, idejne osti, ob katerih avtobiografijo prebiramo tudi kot zbornik preštevilnih usod in posameznikov, ki so se zvrstili na dosedanji življenjski poti žive legende oxfordskih soban učenosti Richarda Dawkinsa.

Richard Dawkins (britanski evolucijski biolog, 1941) se je rodil v Nairobiju in prvih nekaj let preživel v Keniji. Pozneje je v Oxfordu pri nizozemskem nobelovcu Nikolaasu Tinbergnu študiral biologijo. Strokovno javnost je osvojil že s Sebičnim genom (1976), temu pa so sledile še druge odmevne strokovne knjige. V njih se posveča predvsem vprašanjem evolucije in genetike, kot pravi interdisciplinarni znanstvenik pa rad pogleduje tudi na druga področja; v zadnjih desetletjih denimo s knjigami, v katerih popularizira znanost, racionalizem in ateizem.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Moč čudenja in Kratka luč v temi.)

Dawkins (1941), angleški znanstvenik, biolog, neodarvinist, je zaslovel že pri svojih 35 letih, ko so leta 1976 izdali njegovo prvo knjigo Sebični gen. To klasiko sodobne popularne znanosti smo (tudi zaradi relativno hitrega srbskega prevoda) v slovenščino dobili šele trideset let kasneje kot eno pomembnejših knjig v zbirki Esenca. Vsi kasnejši prevodi, začenši z morda njegovo najbolj razvpito knjigo Bog kot zabloda (2006, sl. prevod 2007), so pri nas izšli pri založbi Modrijan, ki je zdaj izdala tudi monumentalno, dvodelno Dawkinsovo avtobiografijo. Ta je v angleščini izšla v razmiku dveh let (2013 in 2015), pri nas pa hkrati, v kompletu, ob avtorjevi 75-letnici. Premišljeno strukturirana avtobiografija ima v vsaki knjigi drugačno strukturo. V prvi, Moč čudenja, spremljamo kronološko odraščanje Dawkinsa, njegova družinska leta v Afriki in kasnejšo vrnitev v Anglijo, tamkajšnji študij in izobraževanje v Ameriki ter prve znanstvene objave in utrinke, iz katerih je zrasla ideja za knjigo. Prvi del se tako sklene z izidom Sebičnega gena, ki mu je kot znanstveniku in človeku precej spremenil življenje. Drugi, obsežnejši in zame še zanimivejši del, Kratka luč v temi, pa v tematsko zastavljenih poglavjih obdela različne vidike znanstvenikovega (javnega) življenja, od sodelovanja z različnimi pomembnimi misleci svojega časa (od Daniela Dennetta do Jareda Diamonda) prek funkcij, ki jih je opravljal pri svojem pedagoškem in profesorskem delu (ter vprašanj, s katerimi je testiral naravoslovni potencial morebitnih študentov), pa do obiskov akademskih konferenc, ki včasih potekajo v skladu s skorajda srednjeveškim hierarhičnim ritualom. Spoznamo tudi negove knjižnozaložniške prigode, ko se je za svojim prvim urednikom selil na različne založbe, televizijske in debatne nastope, v katerih je svoja mnenja soočal s konkurenčnimi ali pa nasprotno mislečimi intelektualci, ter usode njegovih knjig (npr. Razširjeni fenotip in Slepi urar) in avtorjeve ključne teze, ki so preživele do današnjih dni. Knjigi, ki Dawkinsovo osebno življenje (trije zakoni in hčerka) večinoma puščata ob strani, sta reprezentativen prikaz formiranja in delovanja enega najbolj znanih naravoslovnih mislecev in publicistov našega časa, zato lahko predstavljata tudi prvovrstno inspiracijo za vse tiste, ki razmišljajo, da bi svoje življenje zapisali prirodoslovju.

Samo Rugelj, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...