Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kristalni čas

Lojze Kovačič
Kristalni čas

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-187-4
Leto izdaje izvirnika 1990
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
550 g
357 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

S srebrnim kresnikom nagrajeni Kovačičev roman Kristalni čas spet med bralci! Pri založbi Beletrina je izšla revidirana izdaja Kovačičevega romana Kristalni čas (Beletrina,2016), ki je v začetku junija prejel Delovo nagrado srebrni kresnik za najboljši roman zadnjih 25 let. Kovačič velja za posebnega kresnikovega lavreata. Prvega kresnika je prejel prav za roman Kristalni čas (Državna založba Slovenije, 1990), ko so leta 1991 to nagrado podelili prvič, drugega pa posthumno, leta 2004 za zadnje dokončano delo, roman Otroške stvari (Beletrina, 2004).

Najboljši roman zadnjih 25 let! Kristalni čas je iskrena osebna izpoved in hkrati vrhunska literarna mojstrovina, ki zgodbo posameznika povezuje z večnimi vprašanji o smrti, veri in ljubezni v vseh njenih razsežnostih ter z razmislekom o ustvarjanju kot »edinem opravičilu za življenje«.

Kristalni čas, po avtorjevih besedah tudi »dokument o duši«, je v obliki dnevnika izpisan avtobiografski roman, v katerem se pisatelj ob soočanju s sedanjostjo retrospektivno vrača v različna obdobja svojega življenja. S tenkočutnim in hkrati odkritosrčnim premišljevanjem dogodkov in ljudi odkriva enkratni preplet naključij in nujnosti, ki so ga pomembno oblikovala ali trajno zaznamovala.

"Zakaj pišem? Pišem, da bi odkril, kako bo nekaj, kar me žre in s čimer se bojujem, izgledalo, ko bo napisano."

Lojze Kovačič se je rodil 9. novembra 1928 v Baslu, Švica, v izseljenski družini. Leta 1938, ko so švicarske oblasti pred začetkom 2. svetovne vojne izgnale vse izseljence, ki niso imeli švicarskega državljanstva, je skupaj z družino prišel v Slovenijo. Leta 1944 mu je umrl oče, nato pa je nova jugoslovanska oblast pregnala še njegove domače v begunsko taborišče DP v Avstriji. Lojze je sicer ostal, vendar je imel kot sumljiva oseba nenehne težave z oblastjo. Tri mesece (od decembra 1945 do marca 1946) bil zaprt in leta 1947 v JLA pred vojaškim sodiščem obsojen na pol leta disciplinskega bataljona. Po vrnitvi iz vojske je delal kot novinar dopisnik pri Mladini, nato je bil urednik podjetniškega časopisa, od leta 1963 do upokojitve pa je bil zaposlen kot umetnostni pedagog v Pionirskem domu v Ljubljani.

Svoje literarne in avtobiografske prispevke je pričel objavljati že kmalu po vrnitvi družine v Slovenijo in zaradi njih redno prihajal v konflikte z ideologi komunistične partije. Danes njegovo pripovedništvo velja za najpomembnejši zgled slovenske povojne proze. Umrl je 1. maja 2004.

Recenzija Bukla

Še isti večer, ko je Kristalni čas prejel srebrnega kresnika, torej nagrado za najboljšega kresnikovega nagrajenca v petindvajsetih letih, odkar podeljujejo to nagrado, sem na spletu skušal najti kak antikvarni prodajni izvod. Seveda ga ni bilo. Kovačičev avtobiografski roman, v katerem na zunaj pokriva obdobje od leta 1988 do leta 1990, torej prelomno obdobje pred slovensko osamosvojitvijo (začne, denimo, s sojenjem četverici), na zunaj pa, podobno kot v drugih svojih knjigah, initimistično ter v bravuroznem slogu piše o svojem (notranjem) življenju, je z minimalistično zunanjo podobo izšel leta 1990 in bil vsepovsod razprodan. Ne brez razloga. Četudi se te knjige, tako kot jaz, lotite šele zdaj, hitro ugotovite, da je pisana povsem sodobno, z aktualno angažirano avtobiografsko noto, s katero Kovačič na posamezna poglavja preudarno razporedi posamezne življenjske teme, od smisla življenja do ljubezni, seveda pa to naredi na svoj neponovljivi literarni način ter s pomočjo svojega izvrstnega spomina, s katerim si je lahko priklical najmanjše detajle dogodkov, ki so se zgodili desetletja poprej. Mojstrovina!

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...