Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pozni november za pesnika

Biografska pripoved France Balantič
France Pibernik
Pozni november za pesnika

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-274-0
Urejanje Cvetka Rezar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
280 g
228 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Biografska pripoved o pesniku Francetu Balantiču zajema celovitost njegove kratke življenjske poti. Na domiseln način se ukvarja z ustvarjalnimi trenutki Balantičeve poetičnosti, predstavlja usodni preobrat ob njegovi odločitvi, da vstopi med vaške stražarje, in dramatične trenutke njegove prezgodne smrti, posebej pa se zadrži ob literarni usodi, ki jo je njegova poezija doživljala v povojnem obdobju, ko mu je po eni strani literarna javnost priznavala izjemnost pesniške izpovedi sredi vojnih grozot, po drugi strani pa ga je politično nazorska stran vztrajno zavračala. Po letih prečiščevanja se pesnikova zgodba po Francetu Piberniku spet vrača in v slovenski kulturni zavesti na novo osvetljuje njegov pozni november.

Pesnik France Balantič spada med tiste slovenske pesnike, ki so umrli zelo mladi, njega pa je zaradi zgodovinskih okoliščin doletela še posebna življenjska in literarna usoda. Pesniško se je začel uveljavljati tik pred drugo svetovno vojno in v njej ustvaril izjemno liriko, ki pa je zaradi njegove tragične smrti izšla šele po njej, in sicer leta 1944 pod naslovom V ognju groze plapolam. Po letu 1945 je bil prepovedan, po osamosvojitvi pa ga je slovenska literarna zgodovina uvrstila med klasike.

Romaneskna zgodba o pesniku Francetu Balantiču se v temeljih opira na dejanske razsežnosti njegovega življenja. Vse osebe, ki soustvarjajo biografsko pripoved, so realne in jih je avtor skušal v pesnikov delokrog vzpostaviti v dejanskih medsebojnih odnosih, seveda pa je marsikaj popolnoma literarno izpeljano, kot je to narekovala smer pripovedi. Pisec se je v prvem delu močno opiral na Balantičeve pesmi, ki najneposredneje ilustrirajo njegova razpoloženja in spoznanja, v drugem delu pa precej na ohranjeno korespondenco in spominska pričevanja sodobnikov. Glede na to, da je občuten del pesnikove usode povezan z izjemnim dogajanjem okrog njegove osebnosti in njegove poezije v povojnem obdobju, je v sklepnem delu pripovedi vključeno tudi to.

O avtorju
France Pibernik je pesnik, pisatelj, esejist in literarni zgodovinar. Rodil se je leta 1928 v Suhadolah pri Komendi. Gimnazijo je končal v Kranju, slavistiko pa v Ljubljani. Najprej je bil profesor na Dobrovem v Brdih, nato pa do upokojitve v Kranju. Njegova ustvarjalnost z upokojitvijo ni prenehala, ampak je ravno nasprotno še plodnejša.Napisal je več pesniških zbirk, najprej v novoromantičnem slogu, pozneje pa se je bolj razvijal v modernizem. Tudi na esejističnem in literarnozgodovinskem področju je objavil več vidnejših del, njegova osrednja pozornost pa je usmerjena v proučevanje literature iz druge svetovne vojne in zdomstva, zlasti tiste, ki je bila zaradi političnih in ideoloških razlogov zamolčana. Tako je izšlo več knjig (med drugim Temni zaliv Franceta Balantiča, predhodna monografija predstavljene knjige), v katerih predstavlja življenje in delo avtorjev, ki so bili v komunističnem režimu politično prepovedani.

Recenzija Bukla

V Poznem novembru za pesnika France Pibernik na novo aktualizira življenjsko zgodbo enega od slovenskih pesniških genijev, ki so umrli v zgodnjih dvajsetih letih in s kratko življenjsko sapo ustvarili pomemben opus. Avtor se vživlja v čas in prostor predvojne Slovenije in korak za korakom gradi pripoved o rojstvu pesnika, razpetega med katolištvo in vse bolj navzoči socializem. Balantič, ki je v OF pripadal struji krščanskih socialistov, je tudi v zaporu, kjer se je v začetku vojne družil z drugimi kulturniki, ostajal bolj ko ne sam. Med drugim so ga odpeljali v Gonars, po vrnitvi pa se je v njem zgodila prelomna odločitev, da se pridruži vaški straži. Življenje je izgubil novembra 1943 ob napadu partizanov v Grahovem. Pibernik spretno vrtinči pripoved okrog kulturniških vidikov Balantičevega življenja ter okoliščin nastanka pesmi, ki jih danes umeščamo v slovenski pes niški kanon.

Žiga Valetič; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...