Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Reci tvoji roki, da jo poljubljam

Ivan Cankar in ženske
Peter Kolšek
Reci tvoji roki, da jo poljubljam
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5260-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
240 g
221 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
leposlovje > eseji
zgodovina > kulturna zgodovina
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Cankaroslovje je o razmerju med Cankarjem in ženskami povedalo malo celovitega. Bolj dejavna je bila psihoanaliza, izhajajoča iz ženskih likov v dramah in prozi. Toda kdo so bile resnične ženske, predvsem dekleta, a tudi ne več najmlajše gospe, s katerimi je Cankar vzpostavljal ljubezenska razmerja, od platoničnih do erotičnih, one pa so mu čustva vračale ali jih le zadržano sprejemale? Kaj je pričakoval od žensk in kaj jim je bil sposoben dati?

Dokumentarno-esejistično delo Reci tvoji roki, da jo poljubljam skuša na to vprašanje odgovoriti s pomočjo razpoložljivega stvarnega gradiva. To so najprej pisma in druga drobna pošta. Različnim naslovnicam jih je napisal zelo veliko, ohranjenih je okrog 370. Žal je zelo malo takšnih, ki so romala v obratni smeri in ostala v pisateljevi zapuščini. Drugi vir informacij o Cankarjevih zvezah z ženskami so njihova utelešenja v literarnih likih. In tretji vir so ne zelo pogosta pričanja sodobnikov. Z upoštevanjem vseh teh »materialnih dokazov« si je Peter Kolšek prizadeval ustvariti objektivno podobo »nagovorjenih« žensk, hkrati pa se približati Cankarjevemu zapletenemu erotičnemu »podzemlju«.

o avtorju

Peter Kolšek (1951, Celje), pesnik in publicist, je diplomiral iz primerjalne književnosti in slavistike. Sedem let je poučeval slovenščino na dveh ljubljanskih gimnazijah, od leta 1987 pa je v službi pri časopisni hiši Delo. V letih 1992-1999 je bil urednik kulturne redakcije, zdaj pa ureja prilogo Književni listi. Piše o literaturi, filmu, televiziji, kulturni in »navadni« politiki. Z Dragom Bajtom je leta 1993 sestavil antologijo slovenske poezije (Sončnice poldneva). Pripravil je antologijske prikaze slovenskih pesnikov (Strniša, Jesih, Fritz, Maurer), leta 2006 pa antologijo slovenske poezije 20. stoletja Nevihta sladkih rož.

Recenzija Bukla

Med mnogimi knjigami o Cankarju, ki so izšle v letu 2018, je ena zadnjih pripadla Cankarjevim ženskam in njihovemu vplivu na pisateljevo življenje. Te zahtevne naloge prebiranja in luščenja Cankarjevega razmerja z vsako od njih in z ženskami na splošno se je lotil pesnik in esejist ter dolgoletni Delov novinar Peter Kolšek. Kolšek je k temu projektu pristopil sistematično in po vrsti obdelal vse tiste konkretne Cankarjeve ženske, od Franje Opeka naprej, ki so omenjene bodisi v kaki korespondenci ali pa v kakem Cankarjevem delu, to pa nadgradil tako z navedbami iz dosedanjih biografij o Cankarju kot z lastnim sklepanjem na podlagi razpoložljivih podatkov. Rezultat je esejistična, vendar s številnimi faktografskimi podatki in citati prepredena knjiga, iz katere je jasno razvidno, da je bil Cankar pisatelj, ki je področje erotične ljubezni iztrgal iz romantičnih okvirov, v katere jo je potisnil Prešeren, zaradi česar pa ni bil kak ljubezenski izgubljenec, temveč njen neumorni raziskovalec ter mojstrski upodabljavec.

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...