Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Številka 66229

Jože Celin
Številka 66229
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-453-9
Fotografije Jože Celin
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
274 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pretresljiv in ganljiv roman na podlagi resničnih dokumentov spregovori o življenjski zgodbi »malega« človeka z jugozahodnega dela Slovenije, ki so ga številne življenjske preizkušnje (prezgodnja samostojnost, mobilizacija v fašistično vojsko Italije) močno zaznamovale, a nikakor ne zlomile njegove vere v Božje varstvo in boljši jutri v njemu tako ljubih domačih krajih. Knjiga je tudi dragocena zakladnica etnološkega gradiva izpred poldrugega stoletja.

Vsaka družina ohranja svoje zgodbe. Nekatere iz prelomnih časov so še posebej bogate in izjemne. Med njimi tudi zgodba družine Celin.

Sin je šele v zadnjih letih očetovega življenja našel skrbno shranjene dokumente iz njemu do tedaj neznanega obdobja očetovega življenja. O tem se je z očetom skušal pogovarjati, a je bilo to zanj preveč boleče. Šele po očetovem odhodu s tega sveta je odprl stare omare, prelistal papirje in raziskal kraje iz očetovih pripovedi. Njegove spomine in spomine njegovih najbližjih je, prepletene z vsebino najdenih dokumentov, povezal v zgodbo očetovega življenja. Ta obsega čas od očetovega otroštva v primorskih krajih, kjer je bilo težko preživeti, in mobilizacije v armado fašistične Italije ter njenega poloma do zapletenega vračanja domov, ki se je končalo z zahvalnim romanjem na primorski Trsat – v zahvalo Materi Božji za varstvo.

o avtorju

Jože Celin (1969) je doktor znanosti s področja poslovnih ved. Svoje izobraževanje in poklicno pot je začel v kmetijstvu, vmes delal v drugih dejavnostih, zadnjih dvajset let pa je zaposlen v zavarovalništvu. Sodeloval je na domačih in mednarodnih znanstvenih konferencah, napisal več znanstvenih in strokovnih člankov ter znanstveno monografijo z naslovom Uspešnost prodajalcev zavarovalnih storitev.

Zgodbo svojega očeta, ki jo je vrsto let nosil v svojem srcu in mislih, je v tej knjigi prelil v svoj prvi roman. Z družino živi v Kuteževem pri Ilirski Bistrici.

Recenzija Bukla

Jože Stanislav Celin – Pepe je avtorjev oče, čigar življenjsko zgodbo je le-ta prelil v roman. Temelji na spominih, ki jih je Jože Stanislav pripovedoval svojemu sinu, in tudi na podlagi dokumentov, ki jih je Jože Celin zbral po očetovi smrti; del teh je objavljen tudi v knjigi. Pepe, kot so klicali avtorjevega očeta, je pripadal eni tistih nesrečnih generacij mladeničev, ki jih je zaznamovala druga svetovna vojna in ki so morali obleči vojaško suknjo te ali one države. O tem, v kaj je vojna spremenila ljudi, kaj se jim je za vedno zažrlo v duše, včasih niso zmogli zaupati niti najbližjim; če pa že, dostikrat le svojim sotrpinom, ki so prehodili isti pekel druge svetovne vojne. Izkušnje odraščanja pod fašistično Italijo, vpoklic v italijansko vojsko in nato pekel nemškega ujetništva so Jožeta Stanislava zaznamovali za vedno. Zgodba, ki uči, kako ljudje zaradi hlepenja po moči nad sočlovekom tega ali onega vodje izgubljajo največjo dragocenost – svoje življenje.

Sabina Burkeljca, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...