Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrito povelje

Draga Potočnjak
Skrito povelje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-274-187-7
Leto izdaje izvirnika 2013
Spremna beseda Matej Šurc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
24 x 16 cm
680 g
384 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
družbene vede > politika
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bilo je 27. junija 1991. Na uradni prvi dan vojne za Slovenijo. Helikopter gazela SA 341, serijska št. 664, je nad ljubljansko Rožno dolino izginil v ogromni črni gobi dima. Proglasili so ga za sovražnega, pozneje izvrgli, da se je primerila napaka – mitomanska sla »ljudi na položajih« je nato zdržema klesala lažno propagando, sprenevedanje in glušeči molk.

Skrito povelje Drage Potočnjak je sveženj, ki se dosledno opira na preverjena dejstva, pričevanja in triletno preiskovalno delo. Resnič(nost)na kriminalna pripoved, ki se ne sramuje silovite družbenokritične osti, razgalja rušečo ideologijo (mitologijo?) dela politične elite, ki je z osamosvojitveno vojno v panteon povabila oportunizem, spletkarstvo, ignoranco in laži.

Zgodba o sestrelitvi gazele bi lahko bila na začetku učbenika z naslovom Kdo je ugrabil slovensko državo.

Recenzija Bukla

Konec junija vsako leto obeležujemo kot čas, ko se je začela desetdnevna vojna za samostojno Slovenijo. Potek vojne je jasen večini Slovencev, ena pomembnih podob, ki zaznamuje kolektivni spomin nanjo, pa je tudi sestrelitev helikopterja JLA, s čimer je tedanja Teritorialna obramba učinkovito demonstrirala svoje sposobnosti in vsem okoli sebe dokazala, da se misli odločno upreti tedanji jugoslovanski armadi. A to na prvi pogled herojsko in domoljubno dejanje v sebi skriva napako: helikopter ni bil oborožen, ni bil na bojnem, agresorskem poletu in tudi pilot ni bil tak pripadnik Jugoslovanske armade, ki bi hotel Sloveniji preprečiti njene namene. Ne, šlo je za pilota Tonija Mrlaka, ki so ga 27. junija skupaj z mehanikom Bojančetom Sibinovskim sestrelili nad njunim preletom Ljubljane (peljala sta kruh v vojašnico na Vrhniki), s čimer naj bi Teritorialna obramba dosegla odločilni psihološkomotivancijski preobrat v kontekstu zunanjega pogleda na JLA in spodbudila mednarodno skupnost, da stopi na stran slovenskih prizadevanj. Ob tem sta umrla dva nedolžna človeka, Mrlak je bil poleg tega tudi tajni sodelavec Teritorialne obrambe. Vse okoliščine sestrelitve, postavljene v širši časovni družbenopolitični kontekst, je z dokumentaristično natančnostjo in umetniško občutljivostjo izpisala Draga Potočnjak (knjiga poleg tega vsebuje tudi več spremnih besedil), sicer svakinja pokojnega Mrlaka, ki na eni strani seveda priznava uspeh našega oboroženega spopada z JLA, vendar na drugi postreže z individualno zgodbo Slovenca, ki se je v taistem času končala nadvse tragično.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...