Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sonce in dež

Ana Roš, Kaja Sajovic
Sonce in dež
49,90 € 49,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni Brezplačna poštnina (samo za dostavo v Slovenijo)

Povej naprej

Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-624-4
Naslov izvirnika Sun and rain
Leto izdaje izvirnika 2020
Fotografije Suzan Gabrijan

Tehnične lastnosti
trda vezava
29,5 x 22 cm
1.280 g
251 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
biografije in spomini
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Izjemno osebna knjiga najboljše kuharske mojstrice sveta.

Ob vznožju gora, pod katerimi teče turkizna Soča, polna postrvi, stoji restavracija Hiša Franko, ki je svetovno pozornost vzbudila po zaslugi chefinje Ane Roš, najboljše svetovne kuharske mojstrice ter ene najvplivnejših in navdihujočih talentov globalne kulinarične scene. V svojem knjižnem prvencu Roševa preko zelo osebnih esejev, spominskih utrinkov, receptov in pretanjene fotografije razkriva zgodbo svojega izjemnega življenja. Z bralcem deli pokrajino, ki ji služi kot navdih in bogat vir sezonskih surovin lokalnih nabiralcev, zgodbe o ribolovu ter vpogled v evolucijo njene domiselne, sofisticirane kuhinje. Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici.

V knjigi pripoveduje tudi novinarka Kaja Sajovic, besedila pa spremljajo fotografije Susan Gabrijan.

Recenzija Bukla

Verjetno Ane Roš ni treba nikomur prav posebej predstavljati. Kulinarična ambasadorka Slovenije je namreč v vsem, kar počne, vrhunska, zelo natančna in predana cilju, prav takšna pa je tudi njena knjiga, ki je nastala v tesnem sodelovanju z novinarko Kajo Sovic in fotografinjo Suzan Gabrijan. V zelene platnice so spretno zvezali navdihujoče estetske fotografije in iskrene izpovedne eseje, ki pred bralcem razgrnejo glavna življenjska razpotja velike kuharske mojstrice in njenih pomembnih sopotnikov pa tudi številne ovinke, prepreke, nauke in napake, vzpone in padce, ki jih vsakemu od nas prinaša življenje. Po burnem najstništvu, nepredvideno zaključeni plesni in smučarski karieri ter uspešnem študiju diplomacije v italijanski Gorici se je Ana priženila v Valterjevo družino s podeželsko gostilno in tam za štedilnikom začela odkrivati svojo kuharsko strast. Po nekaj letih sta mlada zakonca dobila gostilno v vodenje in njun nemirni raziskovalni duh ju je pognal daleč stran od uveljavljene tradicionalne gastronomije. Dobila sta otroke, stene restavracije odela v močne, drzne barve, točilni pult ločila od jedilnice in začela izpolnjevati sanje o vinski in sirni kleti. Zgodbe v knjigi premišljeno povezujejo Anino preteklost, družinsko dediščino, okolje, v katerem živi, sedanjost in načrte za prihodnost. Otroka sta odraščala, Ana in Franko pa sta se zavzeto lotila odkrivanja svetovne kulinarike in eksotičnih ekstravagantnih sestavin, ki so v kombinaciji z lokalnimi pridelki in številnimi življenjskimi nauki dali najboljše temelje za nastanek res velike zgodbe o Hiši Franko. Šele na zadnjih petdesetih straneh dovršeno oblikovane knjige je moč najti recepte in ščepec kuharskih skrivnosti, ki bodo prav prišle tistim, ki bi se na vsak način radi preskusili v poustvarjanju kake od Aninih mojstrovin. Navdihujoča življenjska zgodba, ki pravi, da je »sreča točno vedeti, kaj delaš, in če to veščino obvladaš, boš to stvar lahko delal do konca življenja«.

Renate Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...