Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Veliki krog

Potopis
Emilijan Čuček
Veliki krog

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7090-52-9
Fotografije Emilijan Čuček

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
520 g
387 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > potopisi
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

S 40 dolarji v čevlju se je 23-letni Ljubljančan Emilijan Čuček leta 1958 na Reki vkrcal na ladjo za Ameriko. Prepotoval je z vzhodne obale na zahodno, kjer je na vabilo ameriške univerze Stanford diplomiral kot verjetno prvi jugoslovanski študent.

Po študiju, življenju med univerzitetno bratovščino, potovanjih in delu ga je pot vodila naprej in po več kot 35 tisoč kilometrov dolgih ovinkih po suhem in morju, med katerimi je obiskal še Azijo, Afriko in Srednji vzhod in jih opisal zelo tankočutno in zanimivo, je šele čez mnogo mesecev priplul nazaj domov.

Njegova tankočutna spoznavanja krajev, ljudi in življenja nasploh vas bodo popeljali na zelo doživeto pot okoli sveta.

Emilijan Čuček je leta 1958 diplomiral na ameriški univerzi Stanford. Sledilo je služenje vojaškega roka, nato pa poroka z Američanko Joan in vrnitev v ZDA. Naslednja desetletja je opravljal delo na področju financ, v prelomnih letih osamosvojitve Slovenije pa se je vrnil domov. Svojo aktivno kariero je končal na položaju državnega podsekretarja na Ministrstvu za promet RS. Danes je upokojen in živi v Ljubljani.

Recenzija Bukla

Emilijan Čuček, ki je nedavno praznoval 85 let, je življenje zajel z veliko žlico. Še kot mladec se je pred več kot šestdesetimi leti z ladjo odpravil proti Ameriki, jo potem prepotoval po kopnem do Kalifornije, potem pa se tam na povabilo univerze Stanford posvetil študiju in diplomiral kot eden prvih Jugoslovanov. Kasneje se je odpravil na nadaljnjo pot okoli sveta ter jo zaokrožil čez Azijo in Bližnji vzhod, svoje poklicno življenje pa preživel v trgovini, energetiki in še kje, se poročil z Američanko, doživel diplomo sina na taisti univerzi, na kateri je bil sam, kasneje pa se vrnil v domovino, se tu poročil še enkrat in svojo ladjico pripeljal v mirni pristan. Veliki krog je literarna avtobiografija, pisana gibko, z živahnim pogledom na svet, z radovednostjo in čudenjem, ki sta avtorja poganjala naprej ter mu razkrila svet v vsej njegovi raznobarvnosti, obenem pa tudi izviren dokument časa o Ameriki in drugem svetu, po katerem Slovenci takrat še nismo tako množično potovali. Odpravil se je na pot, ki se je spremenila v svetovno pustolov­ščino in sklenila v življenjsko potovanje.

Samo Rugelj, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...