Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tanka črta

Spomini tožilke
Vlasta Nussdorfer
Tanka črta
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-009-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
260 g
180 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vlasta Nussdorfer je pravnica, ki je večji del svoje življenjske poti posvetila tožilstvu. V petintridesetih letih je prehodila pot od pripravnice do namestnice temeljnega javnega tožilca, okrožne, višje in vrhovne državne tožilke. Nazadnje smo lahko brali njeno avtobiografijo Nekaj vam želim povedati, tokrat pa je pred nami Tanka črta, pretresljiva in fascinantna knjiga o zahtevnem in težkem delu tožilca. Avtorica Vlasta Nussdorfer ob tem razlaga: »Na tožilstvu sem več kot tri desetletja spremljala izjemne usode ljudi, ki jim je trenutek nepazljivosti, nerazsodnosti, žalosti, besa, razočaranja ali drugih čustev vzel miren vsakdan in kdaj celo prostost, mnogim pa celo življenje. Veliko je bilo vzrokov za prestop tanke črte, ki loči dovoljeno od prepovedanega, dobro od zla, življenje od smrti. Na strani mrtvih, zlorabljenih, posiljenih ali oropanih bodo stali neomajni tožilski liki, njim nasproti odvetniki tako ali drugače nesrečnih obtoženih, do katerih boste čutili paleto zelo različnih čustev, sodbo v imenu ljudstva pa bodo izrekali v črne toge odeti sodniki. Se boste z njimi strinjali ali bi razsodili drugače?« Tanka črta ponuja številne resnične zgodbe, ki jih je avtorica doživela v svoji karieri, v njih pa najdemo tako žalostne junake kot nesrečne žrtve in tudi nekatere pasti pravosodja. Knjiga temeljito in doživeto predstavi delo državnega tožilca kot organa pregona kaznivih dejanj ter vključuje misli znanih tožilcev, odvetnikov in sodnikov. Čeprav je delo polno žalostnih in tragičnih usod, je pomembno in nujno branje za boljše razumevanje številnih moralnih dilem, s katerimi se tožilci srečujejo pri svojem delu. Knjiga, ki se na trenutke bere kot kriminalka, vas bo prikovala na sedež, ob njej pa se boste zamislili tudi o tem, kaj je bolj neizprosno in šokantno – fikcija ali resnično življenje.

o avtorici

Vlasta Nussdorfer je pravnica, ki je večji del svoje življenjske poti posvetila tožilstvu. V 35 letih je prehodila pot od pripravnice do namestnice temeljnega javnega tožilca ter okrožne, višje in vrhovne državne tožilke. Šest let je predsedovala Društvu državnih tožilcev Slovenije in v okviru tega ob botrstvu avstrijskega društva Weisser Ring ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pomoč žrtvam nasilja, v katerem je deset let poleg tožilske opravljala še eno službo, saj je pomoči ranljivim skupinam ljudi namenjala ves svoj prosti čas. Z mesta predsednice društva, ki je pravno, psihosocialno in finančno pomagalo tisočim žrtvam, je odstopila leta 2013, ko je za šest let prevzela funkcijo varuhinje človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Maja 2019 je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja postala njegova pro bono svetovalka za človekove pravice, socialno politiko in humanitarnost. V zgodovino borke za pravičnost in človekove pravice, zlasti najšibkejših v naši družbi, se je zapisala tudi kot dobitnica številnih priznanj: dvakrat je bila nominirana za Slovenko leta, postala je izjemna osebnost Slovenije
v akciji Ljudje odprtih rok, trinajstkrat je bila uvrščena med deset najvplivnejših pravnikov Slovenije po izboru pravniškega portala IUS INFO. Tam je tudi stalna kolumnistka, kolumne pa piše še za revijo Vzajemnost. Bila je pobudnica akcije Darujmo za življenje. Predavala je na številnih kongresih in konferencah, tudi študentom mnogih fakultet. Skupaj s Tanko črto je napisala trinajst knjig; leta 2020 je izšla njena avtobiografija Nekaj vam želim povedati, leta 2023 še zbirka kolumn Moj pogled.

Recenzija Bukla

»Tanka je črta med veseljem in žalostjo, življenjem in smrtjo, prostostjo in zaporom, dovoljenim in prepovedanim.« Vlasta Nussdorfer nam v svoji trinajsti knjigi opisuje delo tožilke, ki ga je opravljala večino svoje poklicne poti in je bilo polno tankih črt. Kdo si zasluži najstrožjo kazen in kdo novo priložnost? Posebej težke so odločitve, ko gre za prestopke mladostnikov, s čimer je kot kasnejša varuhinja človekovih pravic začela svojo kariero. Iz njene pripovedi izvemo veliko o izjemno odgovornem delu tožilke, vendar to ne pomeni, da gre za suhoparno branje. Nasprotno, na trenutke se bere v duhu kriminalk, postreže pa tudi z zabavnimi anekdotami. Avtoričine spomine dopolnjujejo pisma njenih kolegov. Velik del knjige je posvečen kazenski obravnavi mladostnikov, nasilju v družini in nasilju nad otroki, saj se je tem področjem še posebej posvečala. Dotakne se tudi tatvin, ropov in nazadnje najhujših zločinov, umorov. Iz dela sije ponos nekdanje tožilke, da je temu poklicu posvetila življenje, čeprav delo ni bilo lahko. Petintrideset let trdega dela, a je bil vsak trenutek v imenu iskanja resnice vreden vsega truda. 

Sanja Podržaj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...