Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ekonomija dobrega in zla

Po sledeh človeškega spraševanja og Gilgameša do finančne krize
Tomáš Sedláček
Ekonomija dobrega in zla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-04-0125-4
Naslov izvirnika Ekonomie dobra a zla
Podnaslov izvirnika Po stopách lidského tázáni od Gilgameše po finanční krizi
Leto izdaje izvirnika 2012
Ilustracije Milan Starý
Prevod Peter Kuhar, Niki Neubauer
Spremna beseda Václav Havel

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
650 g
353 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sedláček daje ekonomiji novo razsežnost, doseg in razmah. Prepleta jo s filozofijo, umetnostjo, religijo in sodobno filmsko produkcijo ter jo vzame iz oklepa zgolj tehnične analize. Popelje nas na pustolovsko potovanje h koreninam naše civilizacije. S primeri starih Sumercev, Hebrejcev, antičnih mislecev in Descartesa nam pokaže, kako navdihujoče je spremljanje sprememb v človekovem samospraševanju s stališča ekonomije, če je slednja postavljena v širši kontekst. Zaradi avtorjeve razgledanosti, poglobljenega znanja in berljive obdelave je knjiga enkratna priložnost, kako spoznati naš čas, samega sebe in svoj odnos do gmotnih dobrin in duhovnih vrednot.

»Čudovito napisano ... do konca nisem mogel odložiti knjige, ker nisem mogel razmišljati o ničemer drugem. ... Obvezno branje.«
Samuel Brittan, Financial Times

„Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi knjiga o ekonomiji lahko bila tako zanimiva in zabavna. Neverjetno je, koliko ima ekonomija skupnega s filmom, glasbo in umetnostjo. Če boste to knjigo odprli na katerikoli strani, vas bo popeljala na pot po vznemirljivih temah, ki jih niti v sanjah ne bi povezovali z ekonomijo.“
Quincy Jones, glasbenik in producent

Tomáš Sedláček (1977) je češki ekonomist in univerzitetni predavatelj. Že pri 24 letih je deloval kot svetovalec Vaclava Havla in velja za enega najbolj prodornih mladih ekonomistov na svetu. Od leta 2011 dalje dela kot makroekonomski analitik za Češko centralno banko (ČSOB), predava na Karlovi univerzi v Pragi, piše kolumne in je priljubljen radijski in televizijski komentator.

Recenzija Bukla

Češke ekonomske knjige niso redke samo v slovenskem, temveč tudi v mednarodnem prostoru. Tomáš Sedláček (1977), energični češki ekonomist, ki je ob izidu knjige obiskal Slovenijo, je s svojo Ekonomijo dobrega in zla iz leta 2012 zlahka vstopil vanj (prvi natis knjige je bil tudi pri nas hitro razprodan), saj nam pregledno in razumljivo predstavlja razvoj razumevanja ekonomije od starih časov pa vse do današnje finančne krize. V prvem delu knjige se tako poda po sledeh ekonomije v mitih, religijah, teologiji, filozofiji in znanosti, v drugem delu pa – nekako obrnjeno – v ekonomiji išče sledove mitov, religij, teologije filozofije in znanosti. Ekonomija je včasih pomenila skrb za domače gospodinjstvo, danes pa posega na vsa področja našega življenja in razmišljanja ter zavzema položaj nekakšne novodobne mešanice znanosti in religije. Od starodavnih besedil, kot je Gilgameš, pa vse do krize rasti kapitalizma nas Sedláček vodi po zaviti cesti ravnanja z materialnim v različnih civilizacijah in posledicami različnih pristopov. Na tej poti poskuša raziskati, kje so v zgodovini postavljali mejo človekovega dostojanstva nad tedanjim ekonomskim razlaganjem svobode, kako se je spreminjal pogled na delo (in ekonomsko ustvarjanje iz tega naslova), najprej kot prvobitno človekovo poslanstvo, potem kot veselje in končno kot (tudi) prekletstvo, ter kako je včasih najbolj očitne (moralne) resnice skoraj nemogoče zajeti v pogosto preveč matematično abstraktne ekonomske modele. Eruditsko.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...