Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Psihologija denarja

Brezčasni nauki o premoženju, pohlepu in sreči
Morgan Housel
Prelistaj
Psihologija denarja -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7136-12-8
Naslov izvirnika The Psychology of Money
Podnaslov izvirnika Timeless Lessons on Wealth, Greed, and Happiness
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
450 g
321 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
psihologija in psihiatrija
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

Uspešnica, prevedena v več kot trideset jezikov

Dobro ravnanje in upravljanje z denarjem ni nujno odvisno od tega, kaj veste. Pogosto je povezano z vašim obnašanjem nasploh. Obnašanja pa se je težko naučiti, to je problem tudi pri zelo pametnih ljudeh.

Denarno področje, torej investiranje, varčevanje, osebne finance, poslovne odločitve itn., običajno poučujejo kot nekaj, kar je neposredno povezano z matematiko, pri kateri nam podatki in formule natančno povedo, kaj je treba storiti. Vendar pa v realnem svetu ljudje denarnih odločitev velikokrat ne sprejmejo na podlagi tabel. Sprejmejo jih ob jedilni mizi s partnerjem doma ali v lokalu, v sejni sobi, ob športni vadbi ali pa med sproščenim pogovorom s prijatelji, kjer pomembno vlogo pri odločanju igra tudi posameznikova zgodovina, njegov osebni pogled na svet, njegov ego, oglaševanje, ki mu je izpostavljen, in raznovrstne spodbude iz okolice, ki so med seboj premešane v unikaten koktajl.

V Psihologiji denarja nagrajeni avtor Morgan Housel predstavi serijo zgodb iz sveta denarja, ki ponazarjajo nenavadne načine, na katere ljudje razmišljajo o denarju in ravnajo z njim. V dvajsetih naukih nam tako predstavi načine, kako razviti boljši občutek za ravnanje z denarjem, eno najpomembnejših tem, ki jim je človek izpostavljen vsakodnevno skozi vse življenje.


»Malokdo o financah piše s takšno elegantno jasnostjo kot Morgan Housel. Nujno branje za vsakogar, ki želi sprejemati pametnejše odločitve, oziroma živeti bogatejše življenje.«
– Daniel H. Pink, avtor knjige Kdaj

»Psihologija denarja prekipeva od inventivnih idej ter pogledov in praktičnih napotkov. Rečeno preprosto: to je nujno branje za vsakogar, ki ga zanima biti boljši pri ravnanju z denarjem. Vsak bi moral imeti izvod te knjige.«
– James Clear, avtor knjige Atomske navade

»Najboljša knjiga o ravnanju z denarjem po zimzeleni uspešnici Bogati očka, revni očka
– Samo Rugelj, Bukla

o avtorju

Morgan Housel je partner pri podjetju Collaborative Fund. Pred tem je bil kolumnist časopisa The Wall Street Journal ter je dvakratni prejemnik nagrad za najboljše pisanje o finančnih temah in večkratni finalist nagrad, ki jih podeljujejo za pisanje o denarnih temah. Psihologija denarja je njegova prva knjiga, ki je dobila širok mednaroden odmev in je prevedena v več kot trideset jezikov po vsem svetu.

 

 

 

 

 

odlomka iz knjige

»Dve področji sta, ki zadevata vsakogar, pa če se zanimate zanju ali ne: zdravje in denar.
Industrija zdravstvene oskrbe je zmagoslavje sodobne znanosti: pričakovana življenjska doba se podaljšuje po vsem svetu. Znanstvena odkritja so zamenjala stare predstave zdravnikov o tem, kako človeško telo deluje, in zaradi tega smo zdaj v bistvu vsi bolj zdravi.
Industrija denarja – investicije, osebne finance, poslovno načrtovanje – pa je druga zgodba.«

»Ta knjiga zagovarja stališče, da ima dobro upravljanje z denarjem zelo malo zveze s tem, kako pameten si, in zelo veliko s tem, kako se vedeš. Vedenje pa je težko učiti, tudi res pametne ljudi.«

Recenzija Bukla

Ljudje z denarjem počnejo nore reči – vendar večinoma niso nori; to že nekje na začetku tega zdravorazumskega dela, ki se ukvarja z eno najpomembnejših reči – denarjem, ki smo mu v sodobni civilizaciji izpostavljeni (skoraj) vsak dan v življenju, zapiše Morgan Housel, izurjen pisec o finančnih temah, ki je za svoje publicistično delo prejel kar nekaj nagrad, obenem pa tudi v zasebnem življenju poskrbel za ustrez­no ravnotežje med svojimi prihodki in izdatki. V najbrž najboljši knjigi o denarju in osebnih financah po legendarni Bogati očka, revni očka, ki jo je že kar daljnega leta 1998 napisal Robert T. Kiyosaki (in ki je v nasled­njih letih potem dobila mnogo nadaljevanj), Housel izhaja iz premise, da dobro ravnanje in upravljanje denarja ni nujno odvisno od tega, kaj veste, temveč je pogosto povezano z vašim obnašanjem nasploh. Obnašanja pa se je težko naučiti, to je problem tudi zelo pametnih ljudi. V resnici denarno področje, torej investiranje, varčevanje, osebne finance, poslovne odločitve itn., običajno poučujejo kot nekaj, kar je neposredno povezano z matematiko, pri kateri nam podatki in formule natančno povedo, kaj je treba storiti. Vendar pa v realnem svetu ljudje denarnih odločitev velikokrat ne sprejmejo na podlagi tabel. Sprejmejo jih ob jedilni mizi s partnerjem doma ali v lokalu, v sejni sobi, ob športni vadbi ali pa med sproščenim pogovorom s prijatelji, kjer pomembno vlogo pri odločanju igrajo tudi posameznikova zgodovina, njegov osebni pogled na svet, njegov ego, oglaševanje, ki mu je izpostavljen, in raznovrstne spodbude iz okolice, ki so med seboj premešane v unikaten koktajl. Avtor nas v knjigi s širokim zamahom popelje na pot razmišljanja o osebnih financah, pokaže, kako in zakaj različne generacije povsem drugače gledajo na različne tipe varčevanja, priporoča varčevanje in prilagajanje izdatkov lastnim prihodkom kot nesporno uspešno življenjsko filozofijo, čas pa kot element, ki našim naložbam šele dolgoročno razpre krila, s svojimi podkovanimi zgodbami pa predstavi načine, kako razviti boljši občutek za ravnanje z denarjem.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...