Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Gospodarstvo s poslanstvom

Velikopotezna navodila za spreminjanje kapitalizma
Mariana Mazzucato
Prelistaj
Gospodarstvo s poslanstvom -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-34-0
Naslov izvirnika Mission Economy
Podnaslov izvirnika A Moonshot Guide to Changing Capitalism
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
410 g
289 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

Avtorica nagrajene knjige Podjetniška država

»Ena najvplivnejših ekonomistk na svetu.« – Wired

Kapitalizem se že vrsto let sooča z nepremostljivimi problemi, za katere mu nikakor ne uspeva ponuditi konstruktivnih in uporabnih rešitev. Bogati so postali še bogatejši, človeštvo pa se medtem sooča z vse večjim naborom tegob, ki se raztezajo na številna področja vsakdanjega bivanja in uničujejo naša življenja. Tako so družbena neenakost, zdravstvene in socialne dileme, onesnaženost, globalno segrevanje in ostale pereče podnebne spremembe le nekatere izmed problematik, na katera bi se morali vodilni odzvati povezano in brez odlašanja.

Svetovno priznana ekonomistka in intelektualka Mariana Mazzucato, pri nas znan po odmevni knjigi Podjetniška država, v svojem novem delu Gospodarstvo s poslanstvom sodobni kapitalizem postavi na zatožno klop. Skozi kritičen premislek o preoblikovanju gospodarske politike razvije idejo o rekonstrukciji ekonomskega sistema, v katerem bi se država in gospodarstvo povezovala na bolj plodovit način. Ključna iztočnica, na kateri gradi avtorica, je sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, ki ne bi prineslo le skupnega tveganja obeh vpletenih strani, temveč tudi pravičnejšo porazdelitev zaslužka in nagrad.

V iskanju navdiha za rešitev omenjenih globalnih tegob Mariana Mazzucato ubere drzno in nepredvidljivo pot, saj zagovarja razmišljanje izven danih okvirjev in uporabo znanja na način, ki je tako radikalen in inovativen, kot je bil pred dobrega pol stoletja pristanek na Luni. S pomočjo analize zmotnih prepričanj in podajanja predlogov, ki bi nam pomagali uresničiti najbolj ambiciozne in tvegane ekonomske cilje, avtorica zavzeto zagovarja misel, da država ne bi smela le popravljati tržnih napak, temveč bi morala spreminjati vladna orodja in aktivno sooblikovati trg in gospodarstvo, s čimer bi zgradila bolj vključevalno in trajnostno družbo.  

Uspelo nam je priti na Luno. Nam ne more uspeti predrugačiti kapitalistične ureditve in tako izboljšati življenja vsakega od nas?


IZ KNJIGE

»Po splošnem prepričanju je država okorna birokratska mašinerija, ki ji inovacije nikakor niso pisane na kožo. V najboljšem primeru naj bi le […] poskrbela, da imajo vsi enake možnosti, potem pa naj bi se umak­nila s poti, tako da se lahko v igro spustijo pogumni zasebni podjetniki, ki jih ni strah nekaj tvegati. V tej knjigi izhajamo iz teze, da se ne bomo mogli resno lotiti temeljnih težav, s katerimi se soočajo naša gospodarstva, dokler ne opustimo tega ozkoglednega prepričanja. Razmišljanje v duhu poslanstva, kakršnega tu orisujem, nam lahko pomaga predelati sodobni kapitalizem. Pri prenovi bo treba poskrbeti za novo ogrodje in nov besednjak politične ekonomije, saj naj bi gospodarsko politiko in poslovno dejavnost usmerjala ideja javnega interesa. To zahteva neustrašno prizadevanje, s katerim je treba zagotoviti, da je rezultat naročil, povezav in sporočil bolj trajnostna in pravičnejša družba.«

»Jezuiti so ravnali modro, ko so se dogovorili, da je mogoče škatlo z denarjem odpreti le z dvema ključema – enega je imel v roki rettore (vizionar), drugega procuratore (računovodja). Vizija in sprostitev sredstev morata iti z roko v roki.«


O AVTORICI

Mariana Mazzucato je profesorica ekonomije inovativnosti in javne vrednosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu (UCL) ter ustanoviteljica in direktorica tamkajšnjega Inštituta za inovacije in javne cilje. V objavljenih delih se posveča zvezi med gospodarsko politiko, inovativnostjo in gospodarsko rastjo. Leta 2014 je prejela nagrado SPERI revije New Statesman za politično ekonomijo, leta 2015 Hans-Matthöferjevo nagrado, leta 2018 pa Leontiefovo nagrado za premikanje meja ekonomske misli. V reviji New Republic so jo proglasili za eno od treh najpomembnejših mislecev glede inovativnosti. Slovenski prevod njene knjige Podjetniška država je ena od najbolj odmevnih poslovnih knjig zadnjih let.

 

Recenzija Bukla

Kapitalizem se že dolgo sooča z nepremostljivimi problemi, za katere mu nikakor ne uspeva ponuditi konstruktivnih in uporabnih rešitev. Bogati so postali še bogatejši, človeštvo pa se medtem sooča z vse večjim naborom tegob, ki se raztezajo na številna področja vsakdanjega bivanja in uničujejo naša življenja. Tako so družbena neenakost, zdravstvene in socialne dileme, onesnaženost, globalno segrevanje in ostale pereče podnebne spremembe le nekatere izmed problematik, na katere bi se morali vodilni odzvati povezano in brez odlašanja. Svetovno priznana ekonomistka in intelektualka Mariana Mazzucato, pri nas znana po odmevni knjigi ­Podjetniška država, v svojem novem delu sodobni kapitalizem postavi na zatožno klop. S kritičnim premislekom o preoblikovanju gospodarske politike razvije idejo o rekonstrukciji ekonomskega sistema, v katerem bi se država in gospodarstvo povezovala na bolj plodovit način. Njena ključna iztočnica je sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, ki ne bi prineslo le skup­nega tveganja obeh vpletenih strani, temveč tudi pravičnejšo porazdelitev zaslužka in nagrad. V iskanju navdiha za rešitev omenjenih globalnih tegob ubere drzno in nepredvidljivo pot, saj zagovarja razmišljanje izven danih okvirov in uporabo znanja na inovativen in radikalen način, kot je bil pred dobrega pol stoletja pristanek na Luni. Avtorica zavzeto zagovarja misel, da država ne bi smela le popravljati tržnih napak, temveč bi morala spreminjati vladna orodja in aktivno sooblikovati trg in gospodarstvo, s čimer bi zgradila bolj vključevalno in trajnostno družbo.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...