Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hrup

Zakaj tako slabo presojamo
Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein
Prelistaj
Hrup -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7050-98-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Noise
Podnaslov izvirnika A Flaw in Human Judgment
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Samo Kuščer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
720 g
539 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
psihologija in psihiatrija
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Trije profesorji, avtorji številnih uspešnic in avtoritete na svojem področju, so skupaj napisali Hrup, knjigo o prelomnih ugotovitvah, zakaj se napačno odločamo ter kako lahko obvladamo tako hrup kot kognitivno pristranskost.

Zamislite si, da zdravnika v istem kraju povsem enakima pacientoma postavita različni diagnozi, ali da sodnika na istem sodišču osebama, ki sta storili enako kaznivo dejanje, prisodita različno kazen. Denimo, da različni inšpektorji za varno hrano različno ocenijo restavracije, ki se v ničemer ne razlikujejo, ali da je odločitev podjetja, kako obravnava pritožbe strank, odvisna od tega, kdo se ukvarja s konkretno pritožbo. Potem pa si predstavljajte, da isti zdravnik, sodnik, inšpektor ali uslužbenec pride do različnih odločitev glede na to, ali se to zgodi dopoldne ali popoldne, v ponedeljek ali sredo. Vse to so primeri hrupa – spremenljivosti pri presoji, ki bi morala biti vedno enaka.

V knjigi Hrup Daniel Kahneman, Olivier Sibony in Cass R. Sunstein pojasnjujejo, kako zaradi hrupa pride do napak na mnogih področjih – na primer v zdravstvu, pravu, javnem zdravju, gospodarskih predvidevanjih, varnosti hrane, forenzičnih vedah, varščini, zaščiti otrok, strategijah, pregledu uspešnosti in izbiri osebja. In čeprav na hrup naletimo povsod, kjer se ljudje odločajo, se tako posamezniki kot organizacije praviloma ne menijo za njegovo vlogo pri presojah in dejanjih. Hrup zapostavljajo. Z nekaj preprostimi prijemi je mogoče zmanjšati tako hrup kot pristranskost ter se zato bolje odločati.

Knjiga Hrup prinaša veliko izvirnega razmišljanja, sloni pa na enako natančnem in skrbnem raziskovanju, zaradi kakršnega sta se knjigi Razmišljanje, hitro in počasno in Nudge (Dregljaj) znašli med najpomembnejšimi uspešnicami na seznamu časnika New York Times. Pojasni nam, zakaj prihaja do tolikšnega hrupa pri našem presojanju – in kako lahko to spremenimo.


»Hrup bo na nas vplival kot potres.«
Robert B. Cialdini, avtor knjige Vplivanje

»Hrup je morda najpomembnejša knjiga, kar sem jih prebrala v več kot desetletju. Resnično nov pogled, tako skrajno pomemben, da ga boste takoj preizkusili v praksi. Mojstrovina.«
– Angela Duckworth, avtorica knjige Predanost

»Svet je že tako dodobra raziskan, da nikakor ni mogoče, da bi znanstveniki odkrili nekaj doslej povsem neznanega, denimo kot slon velikega sesalca. Enako bi lahko rekli o sprejemanju odločitev. Vendar pa so Kahneman, Sibony in Sunstein odkrili problem, ki je po svoje velik kot slon: hrup. V tej prelomni knjigi nam pokažejo, zakaj je hrup tako pomemben, zakaj ga je toliko več, kot se nam zdi, in kako ga ublažiti. Z upoštevanjem njihovih nasvetov bi podjetja postala uspešnejša, državljani bolj zdravi, pravosodje bi bilo pravičnejše, življenje pa v splošnem srečnejše.«
Jonathan Haidt, avtor knjige Pravičniški um

»Dobra knjiga o vedenjski stroki naj bi vsebovala nove ugotovitve in nedvoumne dokaze, mora pa biti tudi praktično uporabna in zanimivo napisana. Redkokatera se lahko pohvali z več kot dvema tema odlikama, Hrup pa se lahko pohvali z vsemi štirimi. Pripravite se, da vam resnični veleumi pomagajo spremeniti ocenjevanje drugih ljudi, odločanje in reševanje problemov.«
– Adam Grant, avtor uspešnice Premisli še enkrat


O AVTORJIH




DANIEL KAHNEMAN
je zaslužni profesor psihologije in javnih zadev na Princetonski univerzi ter prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2002. Njegova knjiga Razmišljanje, hitro in počasno je sodobna klasika na področju ekonomije in psihologije.

 

 

 

 

 

 

 





OLIVIER SIBONY
je profesor strategije na elitni poslovni šoli HEC v Parizu in strokovni sodelavec Saidove poslovne šole Oxfordske univerze. Napisal je tudi knjigo You’re About to Make a Terrible Mistake! (Pravkar boste naredili velikansko napako!)

 

 

 

 

 

 




CASS R. SUNSTEIN
je profesor na Harvardu, kjer je tudi ustanovitelj in direktor Programa vedenjske ekonomije in javne politike. Napisal je številne članke in knjige, med drugim tudi uspešnico New York Timesa Nudge (Dregljaj, z Richardom H. Thalerjem).

Recenzija Bukla

Ko sem si pred šestimi leti, malo pred slovenskim izidom knjige Razmišljanje, hitro in počasno dopisoval z njenim avtorjem, Nobelovcem Danielom Kahnemanom, in ga prosil, če bi za slovensko izdajo napisal predgovor, me je prijazno zavrnil z besedami, da se je – kar zadeva pisanje – upokojil. Tako smo mislili, da bo Razmišljanje, hitro in počasno moderna psihološka klasika, ki v desetletju od izida ni izgubila veljave, ostala njegova edina knjiga za širše bralstvo. Osebno sem bil zato izjemno presenečen, ko so pred časom najavili, da bo glavni soavtor knjige Hrup. Ko sem jo prebral, se mi zdi Kahnemanova odločitev, da se je še enkrat podal na avtorsko pot, logična: v zakladnico svetovne misli si je pač želel dodati še en izviren idejni kamen. Kaj je torej hrup iz naslova te knjige? Hrup je pojav, zaradi katerega denimo zdravnika v istem kraju povsem enakima pacientoma postavita različni diagnozi, sodnika na istem sodišču osebama, ki sta storili enako kaznivo dejanje, prisodita različno kazen, različni inšpektorji za varno hrano različno ocenijo restavracije, ki se v ničemer ne razlikujejo, odločitve podjetja, kako obravnavajo pritožbe strank pa so najbolj odvisne od tega, kdo se ukvarja s konkretno pritožbo. A to je šele začetek: dogaja se namreč, da isti zdravnik, sod­nik, inšpektor, uslužbenec ali uradnik pride do različnih odločitev glede na to, ali se te odvijajo dopoldne ali popoldne, v ponedeljek ali sredo, ter po zmagi (ali porazu) njegovega športnega moštva čez vikend. Čeprav na hrup naletimo povsod, kjer se ljudje odločajo, se tako posamezniki kot organizacije praviloma ne menijo za njegovo vlogo pri presojah in dejanjih ter ga pogosto mečejo v isti koš s pristranskostjo. V tej sistematično organizirani ter razumljivo spisani knjigi ­Daniel Kahneman, Olivier Sibony in Cass R. Sunstein, vsi trije eksperti na področju presojanja in odločanja, pojasnjujejo naravo hrupa, njegovo pomembno vlogo v našem življenju, obenem pa tudi pokažejo, kako je lahko z dokaj preprostimi prijemi mogoče močno zmanjšati tako hrup kot pristranskost ter zato sprejemati boljše odločitve. Knjiga Hrup bo navdihnila vsakega, ki mora v svojem življenju tehtati med različnimi odločitvami, pa naj bo to lokacija, kjer si bo ustvaril dom, ali pa izbiranje osebe, s katero bo živel ali delal.

Samo Rugelj, Bukla 162

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...