Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovori z Merkujem

Jezikoslovni ogledi
Bernard Nežmah
Pogovori z Merkujem

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Leto izdaje 2014
ISBN 978-88-7342-212-9
Fotografije Borut Krajnc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
12 x 19 cm
150 g
92 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dr. Bernard Nežmah (1961) je bil urednik na Radiu Študent, glavni urednik, kolumnist in novinar Mladine, komentator na RTV Slovenija, sodelavec Inštituta Nove revije. Kot docent predava novinarske žanre, publicistiko in zgodovino novinarstva na Filozofski fakulteti in Fakulteti za medije v Ljubljani. Za izstopajoče publicistično delo je v letih 1997 in 2007 prejel Jurčičevo nagrado.

Doslej je izdal pet samostojnih knjig: Kletvice in psovke (1997), Zrcala komunizma (2007), Jelcinova Rusija (2007), Ekosofi (2009), Časopisna zgodovina novinarstva (2012).
Pavle Merkú (1927-2014) jezikoslovec, etimolog, skladatelj in muzikolog. Po končanem študiju slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani je doktoriral na univerzi v Rimu. V njegovem delovanju se pojavljata dve razsežnosti: glasba in slovenistika. Kot skladatelj je ustvarjal predvsem za komorne in zborovske zasedbe. Ustvaril je tudi opero Kačji pastir. Sredi šestdesetih let 20. stoletja se je usmeril v zbiranje pesmi pri Slovencih v Italiji, kar je preraslo v zbiranje povedk, običajev in vsakršnega ljudskega blaga, ki ga je kasneje objavil v knjigi Ljudsko izročilo Slovencev v Italiji.

Za svoje življenjsko delo in zasluge je prejel več nagrad in priznanj: nagrado Prešernovega sklada, Štrekljevo nagrado, Kozinovo nagrado, Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije in Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Recenzija Bukla

Pavle Merkù (1927– 2014) je bil slovenski skladatelj, slovenist in etimolog, ki je neutrudno iskal točko, do koder je na zahod prodrla slovenščina, hkrati pa je bistro razbiral slovenske priimke in slovensko zgodovino v Tržaški pokrajini in drugod. Tako je, recimo, ugotovil, da je konec 14. stoletja v Trstu živela natančno tretjina Italijanov, tretjina Furlanov in tretjina Slovencev, pri čemer je trdil, da je takratne tržaške Slovence tako dobro naštudiral, da bi jih prepoznal na ulici, če bi jih srečal. Za Bernarda Nežmaha, kolumnista, ekosofa, vedno presenetljivega knjižnega recenzenta ter preučevalca jezika in avtorja te spominske knjige, je bil Merkù tako fascinanten lik, da je svoje izvrstne intervjuje in zapise o njem kmalu po njegovi smrti zbral v pričujočo knjigo, s čimer jih je iztrgal pozabi, hkrati pa prihodnjim slovenistom še drugače ponudil zgled, ki mu je vredno slediti.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...