Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja

Bruno Volpi Lisjak
Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladika
Zbirka Morje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-88-7342-267-9
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Jože Pirjevec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
28 x 18,5 cm
700 g
184 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čeprav je slovenska obala kratka in smo se Slovenci v Sredozemlju zgodovinsko pojavili zadnji, imamo dolžnost in pravico, da obelodanimo svoj prispevek k antropološki zgodovini Sredozemlja s posebnostjo slovenskega tunolova. Naš tunolov se je razvijal skozi stoletja in je zaznamoval slovenski narod z več vidikov, predvsem s kulturnega in socialnega. Danes, ko so tuni izginili iz Tržaškega zaliva in slovenskega tunolova ni več, je nujno, da tunolov zgodovinsko in etnološko natančno obeležimo, da ga rešimo pred pozabo. Vse to ponuja knjiga o Slovencih in tunolovu v treh razčlenjenih poglavjih – o tunolovu v antiki, o zgodovini tunolova v Tržaškem zalivu in o posebnosti tunolova na slovenski način – z bogato bero dokumentarnega in fotografskega gradiva ter izpod peresa avtorja, ki se je z vso dušo zapisal morju in raziskovanju slovenskega tunolova.

o avtorju

Kapitan Bruno Volpi Lisjak, Tržačan, rojen leta 1932, dolgoletni pomorščak, menedžer tržaške ladjedelnice, je odličen poznavalec ribištva, raziskovalec in publicist. Njegova številna raziskovalna dela so izšla v raznih revijah in zbornikih. V njih je dokazal, da smo Slovenci mediteranski narod vse od naselitve. Bil je pobudnik za ustanovitev Ribiškega muzeja tržaškega Primorsja in knjižne zbirke Morje, katere delo Tuni in Slovenci povezani skozi stoletja je deveti zvezek.

Recenzija Bukla

Bruno Volpi Lisjak (1932), sicer upokojeni kapitan, a še vedno pomorščak po duši in strasten raziskovalec zgodovine slovenskega ribištva v Tržaškem zalivu, je objavil že številne knjige, raziskave in članke ter tako poskrbel, da tradicija slovenskega ribištva ni romala v pozabo. V najnovejši, z dokumentarnim in fotografskim gradivom bogati monografiji se je osredotočil na povezanost tunov in Slovencev skozi zgodovino. Čeprav se danes težko zavedamo, kako močno je tunolov zaznamoval slovenski narod, avtor jasno nakaže, kako nepogrešljiv je bil, predvsem s kulturnega in socialnega vidika. Kot v spremni besedi razloži zgodovinar Jože Pirjevec, smo lahko ponosni na specifičen »slovenski« tip lova, ki ga je omogočala strmina, s katero se kriški greben spušča po obali. Tako je bilo mogoče z visoko nameščenih postojank opazovati morsko gladino, odkriti jato tunov, zaznati smer, v katero je plavala, in s posebnimi dogovorjenimi klici usmerjati ribiče v barkah, da so jo zajeli v svojo mrežo. Kot tako unikaten ima pomembno zgodovinsko ter etnološko vrednost in ga je treba raziskovati in ohranjati v spominu, kar avtor odlično opravlja že vrsto let. Vsekakor skrbno pripravljena monografija o pomembnem izseku slovenske zgodovine.

Vanja Jazbec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...