Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nikar ne upajte, da se boste znebili knjig

Pogovori, ki jih je pripravil in vodil Jean-Philippe de Tonnac
Jean-Claude Carrière, Umberto Eco, Jean-Phillippe de Tonnac
Nikar ne upajte, da se boste znebili knjig
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Bralna znamenja
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-282-475-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika N'espérez pas vous débarasser des livres
Leto izdaje izvirnika 2009

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta knjiga je duhovita in pronicljiva hvalnica in zagovor tiskane knjige – in to s strani res pristojnih. Še posebej je dragocena v času, ko se zdi, kot da bodo to nosilko našega spomina spodrinili elektronski mediji in poglobljeno branje nadomestili z naglim načinom vizualne recepcije, kakršnega pogojuje množična proizvodnja vsebin za zaslone pametnih telefonov, notesnikov, tablic in e-bralnikov ter njihova razdrobljena, hipna uporaba, zapisana hitri pozabi. Ta knjiga je poklon kulturi duha in najučinkovitejši protistrup zoper vsakršno odčaranost.

Intervjuvanca

UMBERTO ECO (1932–2016) je bil italijanski filozof, semiolog, literarni teoretik, pisatelj in univerzitetni profesor. Med pomembnejša teoretska dela sodijo Odprto delo, Razprava o splošni semiotiki, Meje interpretacije, Semiotika in filozofija govorice, med romanopisna pa Ime rože, Foucaultovo nihalo, Otok prejšnjega dne, Baudolino, Skrivnostni plamen kraljice Loane, Praško pokopališče.

JEAN-CLAUDE CARRIÈRE (1931–2021) je bil francoski pisatelj, scenarist in dramatik. Proslavil se je s pisanjem scenarijev za filme Luisa Buñuela Dnevnik sobarice, Lepotica dneva, Diskretni šarm buržoazije, Mlečna cesta, Fantom svobode, Ta mračni predmet poželenja, pa za filme Slačenje, Pločevinasti boben, Danton in Neznosna lahkost bivanja. Več let je sodeloval z režiserjem Petrom Brookom – med drugim pri postavitvi osem ur trajajoče gledališke predstave Mahabharata ter njene peturne filmske verzije – in napisal več kot trideset knjig kratkih pripovedi, romanov in esejev.

 

 

Recenzija Bukla

Knjiga pogovorov, ki jih je z dvema velikima besednima eruditoma, italijanskim semiotikom in pisateljem Umbertom Ecom (1932–2016) in francoskim filmskim scenaristom in pisateljem Jeanom-Claudom Carrièrjem (1931–2021), pripravil in vodil francoski pisatelj ter novinar Jean-Philippe de Tonnac, je sicer izšla že leta 2009, zato o pojavu elektronskih knjig, ki so bile takrat še v povojih, ne more govoriti aktualno. O vsem drugem, kar zadeva (zgodovino in pomen) knjig, pa seveda lahko. Velika misleca se pod umetelnim vodstvom v svojih odgovorih, ki so po eni strani podobni kavarniškemu kramljanju, po drugi pa navdahnjenemu profesorskemu predavanju, suvereno sprehajata po evropski kulturni zgodovini na splošno ter po zgodovini knjig in njihovem vplivu konkretno, med drugim pa razmišljata recimo o tem, kaj mora posamezna generacija zapustiti svojim zanamcem na področju umetnosti in kako to izbere, zakaj so se na posameznih območjih Evrope v določenem obdobju razvile samo ene vrste umetnosti, druge pa ne, kaj pomeni biti zbiralec knjige in kako priti do želenih knjig iz otroštva, ter seveda tudi – to je zdaj za njuni zapuščini še kako aktualno, s tem pa se prej ali slej začne ukvarjati vsak bibliofil – kaj narediti s knjižnico po svoji smrti. Knjiga, ki bo začarala vsakega pravega ljubitelja knjig!

Samo Rugelj, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...