Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

AAA

revizija, odpis, drugačna politika
Damien Millet, Éric Toussaint
AAA

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6768-79-5
Naslov izvirnika AAA
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Katja Kraigher
Spremna beseda Maja Breznik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
230 g
197 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga dokumentarno in jedrnato obravnava dolžniško krizo držav EU, vzroke zadolževanja, delovanje finančnih trgov, kako se je finančna kriza s hipotekarnimi krediti in finančnimi instrumenti (CDO, CDS) razširila iz ZDA v Evropo, reševanje bank v zahodnih evropskih državah, manj znano »eksperimentalno« fazo »trojke« v vzhodnoevropskih državah (Madžarska, Ukrajina in Litva 2008, Romunija 2009), reševanje dolžniške krize v evroobmočju: Grčija, Portugalska, Španija, Irska in Italija. Rdeča nit je pravna utemeljitev nelegitimnosti javnega dolga, posebna vrednost pa je predstavitev primerov držav, ki so dosegle delni odpis dolga (Argentina, Ekvador, Rusija, Norveška, Islandija); avtorja na izredno razumljiv način razčlenjujeta, kako je mogoče izpeljati odpis dolga.

Avtorja sta raziskovalca pri belgijski nevladni organizacijiCADTM, članici Svetovnega socialnega foruma, ki pomaga državam in civilnim iniciativam pri odpisu dolgov, zlasti v Južni Ameriki. Skupaj sta napisala več knjig, med drugim La Crise, quelles crises? (2010), in uredila zbornik La Dette ou la vie (2011), ki je leta 2011 prejel nagrado za najboljšo politično knjigo na Sejmu politične knjige v Liegeu. Damien Millet je profesor matematike in predstavnik CADTM France, med drugim je avtor knjige L’Afrique sans dette (2005). Éric Toussaint je doktor politologije, predsednik CADTM Belgique in član znanstvenega sveta ATTAC France, med drugim je avtor knjige Un coup d’oeil dans le retroviseur: L’ideologie neoliberale des origines jusqu’a aujourd’hui (2010).

Priporočamo branje v povezavi s študijo D. Bryana in M. Raffertyja Kapitalizem z derivati.

Recenzija Bukla

Manifest varčevalne tesnobe
Avtorja, sicer raziskovalca pri belgijski nevladni organizaciji CADIM, sta v knjigi AAA – kar je sicer najvišja ocena, ki jo lahko državi podelijo tako imenovane bonitetne hiše – z matematično in statistično natančnostjo, ki vsebuje tako elemente znanosti kot preiskovalnega (podatkovnega) novinarstva, do kosti razgalila sprego velikega kapitala in politike.
Ne, to res ni novica. Novica je, da je njun pristop neideološki: njuna metoda, ki je za nepotrpežljivega bralca lahko precej naporna, ne pušča dvomov. Knjiga, ki sta jo avtorja posvetila vsem, ki se v Evropi in po svetu upirajo varčevalni politiki, je manifest računske in varčevalne tesnobe in kolikor se le da natančen oris algoritma neoliberalne politike (in ekonomije), ki je načela temelje Evropske unije, »suspendirala« socialno državo, osmešila človekove in delavske pravice ter ljudi – in države – pahnila v večnost sistematiziranega dolga. Dolga, ki vodi v suženjstvo.
AAA je faktografski zapis o namenskem uničevanju družbe, izničevanju posameznika ter spreminjanju (nekoč) suverenih držav v podizvajalke mednarodnih finančnih institucij. Toda avtorja kljub številkam in podatkom, ki upanje spreminjajo v metafizično kategorijo, ostajata optimista. Predvsem zaradi številnih družbenih gibanj, ki so se v zadnjih letih razširila po vsem svetu. »Varčevalna politika, ki je v sunkih prizadela Evropo, je plačilo krize naložila predvsem srednjemu in revnemu sloju. Kapitalistični razred jo je dobro odnesel, saj je on ta, ki narekuje odločitve. Za zdaj. Ljudje še niso rekli zadnje besede,« zapišeta Millet in Toussaint.

Boštjan Videmšek, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...