Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Velika ruska vojna

Zakaj je ruski narod nepremagljiv
Vadim Kožinov
Prelistaj
Velika ruska vojna -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Ruska misel
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6803-40-3
Glavni urednik Samo Rugelj
Prevod Vesna Kovjanić
Urejanje Just Rugel

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
770 g
579 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
knjige umco
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vadim Valerianovič Kožinov (1930–2001) je bil ruski kritik, literarni teoretik, filozof, zgodovinar in ena ključnih osebnosti ruske kulture 20. stoletja. Zadnja leta svojega življenja je posvetil zgodovinskim raziskavam in razgaljanju psevdozgodovinskih mitov o preteklosti Rusije. Spreobrnitev Kožinova-filologa v Kožinova-zgodovinarja je zaznamovala knjiga Zgodovina Stare Rusije in ruskega slovstva (1999), v kateri je združil svoj književni in zgodovinski interes. Leto prej je bila objavljena njegova raziskava Črnosotenci in revolucija. Leta 1999 sta izšli deli Rusija 20. stoletja (1901–1939) in Rusija 20. stoletja (1939–1964), ti knjigi pa prištevamo k seriji Zgodovina Rusije. V slovenščini bo njegovo delo predstavljeno v treh knjigah, Velika ruska vojna je prva od njih.
 
Kožinov v tej knjigi (med drugimi, tudi literarno-zgodovinskimi temami, kot je denimo nastanek ruskega junaškega pesniškega epa) na izviren način dokazuje, da je bila druga svetovna vojna v svojem temelju vojna med celinsko Evropo z Nemčijo na čelu in ZSSR/Rusijo, Evropa pa naj ne bi le »delala« za Nemčijo, temveč je v vojni nastopila kot enoten nov evropski imperij, ki je izvajal geopolitičen pritisk na Vzhod. Iz dela Kožinova pa lahko sklepamo tudi to, da so številne ideološke razlage Velike vojne površinske, da ta vojna ni bila vojna »komunizma« proti »fašizmu«, niti ne vojna »boljševizma« proti »nacizmu«, ampak sveta vojna »sveta«, kot ga naziva Rusija, »za rešitev unikatne ruske civilizacije in s tem tudi najvišjih vrednot svetovne zgodovine«. Velika vojna za Ruse ni bila predmet ideologije in politologije, temveč vprašanje življenja in smrti.

Recenzija Bukla

Vadim Kožinov (1930–2001) je bil ruski kritik, literarni teoretik, filozof in zgodovinar, ki je zadnja leta življenja posvetil raziskavam o preteklosti Rusije. V slovenščini bo njegovo delo predstavljeno v treh knjigah, med katerimi je Velika ruska vojna prva. V njej avtor dokazuje, da je bila druga svetovna vojna v svojem temelju vojna med celinsko Evropo z Nemčijo na čelu in ZSSR/Rusijo, v kateri je Evropa kot enoten nov imperij izvajala geopolitičen pritisk na Vzhod. Politično-zgodovinsko, hkrati pa kulturno-zgodovinsko branje, saj se v njem avtor ukvarja tudi s temami, kot je nastanek ruskega junaškega pesniškega epa.

Vesna Paradiž, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...