Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod

Pogovor z borcem za slovensko samobitnost, državnost in demokracijo
Erika Jazbar, Dejan Valentinčič
Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0292-3
Leto izdaje izvirnika 2016
Spremna beseda Stane Granda, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15,5 cm
530 g
232 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga, ki jo jemljete v roke, je nastala iz ljubezni do slovenstva, domovine in najžlahtnejših vrednot, ki so bile donedavna del slovenske biti in za katere verjamemo, da so še prisotne v slovenskem človeku. Vrednot, ki jih pooseblja Ivan Oman, ena osrednjih osebnosti slovenske pomladi. Človek, v poklon kateremu je knjiga nastala.

V pogovoru z Ivanom Omanom v knjižni obliki je opisana življenjska pot te markantne osebnosti in enega ključnih tvorcev slovenske pomladi.

S spoznavanjem njegovega življenja spoznavamo tudi njegov pogled na slovensko zgodovino, ki jo je živel in doživel – od predvojne Kraljevine Jugoslavije, druge svetovne vojne, povojnega dogajanja in življenja v komunistični Jugoslaviji, slovenske pomladi in osamosvojitve, pa vse do prvega četrt stoletja razvoja, dosežkov in stranpoti slovenske države.

Najbolj natančno je zajet čas slovenske pomladi, ko je Ivan Oman postal znan vsej slovenski javnosti in ko je pustil svoj najgloblji pečat.

Knjiga prinaša tudi odgovore na nekatera vprašanja, ki do sedaj niso bila podrobneje pojasnjena.

Posebnost te knjige je, da nas Ivan Oman, bolj kot kadarkoli prej, spusti v svoj notranji svet. Spoznamo njegov pogled na temelje slovenske biti od najzgodnejše zgodovine do danes, kaj ga je gnalo skozi življenje, v kaj je verjel in verjame.

Recenzija Bukla

Ob 25-letnici Slovenije je založba Družina izdala intervjuje z Ivanom Omanom, enim ključnih snovalcev slovenske osamosvojitvene politike. Kot so poudarili ob izidu, so s knjigo želeli v slovensko politično javnost vrniti pozitivno in optimistično naravnanost. Knjiga je »nastala iz ljubezni do slovenstva, domovine in najžlahtnejših vred not, ki so bile donedavna del slovenske biti in za katere verjamemo, da so še prisotne v slovenskem človeku. Vrednot, ki jih pooseblja Ivan Oman, ena osrednjih osebnosti slovenske pomladi.« Avtorja, Erika Jazbar (1972), slovenska zamejska časnikarska, doma iz Gorice, in Dejan Valentinčič (1987), ki se raziskovalno ukvarja predvsem s Slovenci v zamejstvu in po svetu, sta intervjuje razdelila v deset poglavij in uvodno besedo naslovila Pogovor v desetih dejanjih. Ker knjiga opisuje Omanovo življenjsko pot, se seveda smiselno začne z otroštvom in mladostjo. V drugem poglavju je rdeča nit druga svetovna vojna, v tretjem poroka in življenje Omana kot kmeta v Jugoslaviji. Nato se dotaknemo najpomembnejših zgodovinskih dogodkov, od začetka slovenske pomladi, volitev leta 1990, plebiscita, razglasitve državnosti do vojne. Prava posebnost te knjige pa je način, kako Oman bralca, bolj kot kadar koli prej, spusti v svoj zasebni svet.

Vanja Jazbec, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...