Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Na pravi strani zgodovine

Kako sta razum in moralni smoter naredila Zahod velik
Ben Shapiro
Na pravi strani zgodovine
39,90 € 39,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-04-0664-8
Naslov izvirnika The right side of history
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Niki Neubauer
Spremna beseda Drago Ocvirk

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
500 g
215 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede
religija
družbene vede > politika
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ben Shapiro je avtor newyorške uspešnice z naslovom Na pravi strani zgodovine. Leta 2016 je na kalifornijski univerzi Berkeley javno spregovoril o številnih perečih temah, ki pestijo sodobno družbo in intelektualne kroge. Shapira je ob njegovem govoru spremljalo in varovalo prek sto policistov, kar je tako rekoč in situ potrdilo njegovo tezo o tem, da je v današnji družbi svoboda govora okrnjena.

Shapiro v pričujoči knjigi razgalja, zakaj se je zahodna civilizacija znašla v krizi glede lastne biti in idej. Shapiro pravi, da smo vse prezlahka dopustili, da se v imenu politične korektnosti omejijo naše individualne pravice, da otroke učimo, da so njihova čustva pomembnejša od dialoga, podprtega z argumenti, da je smisel življenja poljuben in popolnoma podrejen subjektivnemu. Kot civilizacija smo padli v dobo moralnega subjektivizma in individualnega hedonizma, kjer smo tudi popolnoma izgubili občutek za skupnost in skupno dobro.

Shapiro trdi, da smo kot družba pozabili, da se je skoraj vse, kar se je v zgodovini kdaj koli zgodilo, zgodilo zato, ker so ljudje verjeli v judovsko-krščanske vrednote ter v moč razuma, ki prihaja od starih Grkov. Namen knjige je s preletom 3500 let zgodovine, številnih filozofov in mislecev vse do današnje politične situacije pokazati, od kod izhajajo človekove svoboščine in kako so se oblikovale. Shapiro zagovarja, da smo ljudje ustvarjeni po Božji podobi in kot taki sposobni raziskovati in soustvarjati svet. Ravno te vrednote so lahko na Zahodu iz sanj rodile napredek, človekove pravice, mir, blagostanje in umetnost.

Recenzija Bukla

Ben Shapiro (1984) je ameriški konservativni politični komentator, avtor več kot desetih knjig. Prvo, o tem, kako univerze spirajo možgane študentov in jih indoktrinirajo, je spisal že pri dvajsetih; z njo je s svojimi stališči (denimo nasprotovanjem splavu) že nekajkrat sprožil burne odzive liberalcev, med nekim predavanjem na fakulteti celo v taki meri, da sta morali posredovati varnostna služba in policija. Na pravi strani zgodovine (2019) je njegova najnovejša in najbrž najbolj domišljena knjiga do zdaj, v njej pa si Shapiro že povsem na začetku zastavi dve vprašanji: zakaj nam gre (torej zahodni civilizaciji) tako dobro in zakaj si vztrajno spodkopavamo tla pod nogami. Shapiro se sprehaja tako po sedanjosti kot zgodovini in trdi, da je človekov napredek v preteklosti temeljil na tem, da so ljudje trdno verjeli v judovsko-krščanske vrednote in ob tem izhajali iz antičnega racionalizma, v današnjem času pa so se predali moralnemu subjektivizmu in politični korektnosti, s katero se na vseh koncih omejujejo naše individualne pravice. Shapiro opozarja na mnoge napade na znane ameriške intelektualce, ki prisegajo na razum in znanost, denimo na Stevena Pinkerja in Jonathana Haidta, ki med drugim prisegata na to, da je treba upoštevati moč argumentov in znanosti, ne pa, kot je trend v današnjem času, na vzgojno prigovarjanje odraščajoči mladini, da so njihova čustva pomembnejša od racionalnega dialoga in tovrstnega preverjanja mnenj. Knjiga, ki vznemirja, a obenem sili k razmisleku.

Samo Rugelj, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...