Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Platonovo maščevanje

Politika v dobi ekologije
William Ophuls
Platonovo maščevanje
23,90 € 23,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Penca in drugi
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-94299-0-7
Naslov izvirnika Plato's revenge
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Janez Penca

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
310 g
233 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > ekologija
filozofija
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika
družbene vede > pravo

Povej naprej

O knjigi

V tem izzivalnem klicu po novi ekološki politiki William Ophuls začenja z odločno predpostavko: “trajnost” ni mogoča. Človeštvo plove na industrijskem Titaniku, ki ga poganjajo naglo kopneči fosilni ogljikovodiki. Brezplodno je izdelati ležalnike na krovu iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati, in kotle kuriti z biogorivi. Ladji bodo konec koncev sodili neizprosni zakoni termodinamike in nepopustljive biološke in geološke omejitve, ki nas začenjajo privijati v svoj smrtni primež. Ophuls nas opozarja, da se podajamo v postindustrijsko prihodnost, ki bo, ne glede na svojo tehnološko izpopolnjenost, v mnogih pomembnih ozirih zelo podobna predindustrijski preteklosti. S Platonovim maščevanjem si zamišlja politično in družbeno preobrazbo, ki bosta vodili k novi politiki naravnega prava, zasnovanega na danostih ekologije, fizike in psihologije.

V široko razpeti diskusiji – od ekologije, preko kvantne fizike, jungovske psihologije, vzhodne religije do zahodne politične filozofije – v osnovi zagovarja platonsko politiko zavedanja, ki se posveča negovanju notranjih vrednot namesto širjenju navzven in stremenju po večni rasti. Tako bi ustvarili način življenja, ki je materialno in institucionalno preprosto, a kulturno in duhovno bogato, življenje, v katerem se človeštvo razcveta v harmoniji z naravo.

Recenzija Bukla

Kako gresta skupaj ekologija in politika? Ali politika sploh misli ekologijo v njenem najširšem (antičnem) smislu, kot modrost velike verige bivanja, kot neskončno pretakanje življenja v prihodnost in kot samozadostni sistem, ki se lahko obnavlja in razvija brez grožnje po sesutju? William Ophuls (1934), je ameriški politolog, ekolog, pisatelj in neodvisni raziskovalec, v svoji knjigi Platonovo maščevanje iz leta 2011 pa skuša ovrednotiti sodobno (politično) zavedanje ekološkega stanja in njegovo dolgoročno usodo. To počne iz različnih perspektiv, tako iz miselne pozicije sodobne, kvantne fizike, ki temelji na nedoločenosti in s tem posledično na nedefiniranosti posameznih ekoloških ukrepov, kot iz vzporejanja starodavnih in sedanjih principov kmetovanja, pri katerih so prvi temeljili na vzdržnosti obdelovanja zemlje brez škodljivih učinkov zanjo, drugi pa na pospešenem izkoriščanju s katastrofalnimi posledicami zanjo. Knjiga, ki kot prihodnji princip življenja na Zemlji, zagovarja pičlost, oziroma zadostnost, ne pa nenehno gospodarsko rast, in v kateri avtor lepo pokaže, da vzhodnjaški metafori, kot sta tao in Indrina mreža veliko boljši ekološke stvarnosti, kot zahodnjaški miselni koncepti.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...