Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čas velikih sprememb

France Bučar
Čas velikih sprememb

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-261-217-7
Spremna beseda Ernest Petrič
Urejanje Jana Babšek

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
22 x 16,5 cm
570 g
353 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Država, ki smo si jo Slovenci ustvarili, je končni rezultat izjemno burnih zgodovinskih dogajanj. Pred nami so številni novi izzivi današnjega sveta in če se hočemo ustrezno spopasti z njimi, si moramo o sebi ustvariti objektivno sliko.

"Čas velikih sprememb" je knjiga o pomenu etičnih vrednot in o vrednostnih osnovah naše družbe, o relativizaciji spoznanja in resnice, o ceni potrošništva, o utvarah o svobodi in demokraciji, enakosti.

Dr. France Bučar je eden izmed najbolj pronicljivih in kritičnih piscev današnjega časa.

Njegova razmišljanja o polpretekli zgodovini, katere opazovalec, kasneje pa aktivni soustvarjalec je bil, so neprecenljiv prispevek k razumevanju obdobja druge svetovne vojne, časa stalinizma, titoizma, jugokomunizma in prehoda v našo državno samostojnost.

V knjigi pa je zapisano še marsikaj, česar v zgodovinskih knjigah ne boste našli ...

Recenzija Bukla

Po knjigi Slovenci in prihodnost (2009) se Bučar v svojem novem delu vrača na teren, ki ga je obdeloval že v Rojstvu države (2007). Eden naših najbolj pronicljivih in kritičnih mislecev tokrat razmišlja o družbenem dogajanju na slovenskih tleh v preteklem stoletju. V domišljeni analizi pokaže, kako smo si, kot rezultat burnih zgodovinskih dogajanj v tem obdobju, na koncu le ustvarili lastno državo. Pelje nas od še ne tako davnih časov, ko je bila večina slovenskega prebivalstva še kmečkega, pa do lastne države in ustave ter skuša pozitivno motivirati za prihodnost, saj kaže, da so bile želje po spremembah in izboljšanju družbenega stanja slovenskega prebivalstva vraščene v njih same in bi se zgodile tudi brez komunistov, ki so to hotenje pač uporabili za uresničitev svojih ciljev – prevzem oblasti. Z osamosvojitvijo in potencialno vzpostavitvijo večinskega volilnega sistema bi tedanji Demos dobil priložnost, da bi kontinuiteto za dalj časa izrinil s političnega prizorišča, vendar so prvaki Demosa vsi po vrsti pristali na proporcionalni volilni sistem, kar je po Bučarjevem mnenju sreča, saj bi nam drugače lahko zavladal nov avtoritarni režim, kot se je, denimo, zgodilo Hrvatom s Tuđmanom. Navdihujoče.

Samo Rugelj,

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...