Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Orbán

Novi evropski avtokrat
Paul Lendvai
Orbán
28,60 € 28,60 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,86 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2020
ISBN 9789616627900
Naslov izvirnika Orbán
Podnaslov izvirnika Hungary's Strongman
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
330 g
285 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Življenjepis Viktorja Orbána, najuspešnejšega in verjetno najnevarnejšega politika v madžarski zgodovini, brez omejitev.

V Evropi, če ne štejemo ruskega Vladimirja Putina, že dolgo ni bilo politika, ki bi imel tako brezmejno oblast, kot jo ima predsednik madžarske vlade Viktor Orbán. Avstrijski novinar madžarskega rodu Paul Lendvai ga v brezkompromisnem življenjepisu razgalja kot trenutno najuspešnejšega in hkrati prepričljivo najnevarnejšega politika v Evropski uniji.

Predsednik madžarske vlade si je z mojstrskim, skrajno ciničnim izkoriščanjem nacionalističnih občutkov in globoko zakoreninjene kulture koruptivnosti zagotovil že tretji zaporedni mandat, dvotretjinsko večino v parlamentu ter praktično neomejeno osebno oblast, ki mu omogoča, da kroji gospodarsko, socialno in kulturno politiko države po osebnih željah in potrebah. V zadnjem desetletju je vzpostavil razmeroma majhno in tesno povezano prijateljsko omrežje povzpetnikov, neznansko bogatih oligarhov, ki se napajajo pri državnem koritu javnih naročil (za katera Madžarska v veliki meri črpa sredstva iz evropskih kohezijskih skladov). To so ljudje, ki financirajo Orbánove politične (tudi medijske) projekte in skrbijo za rast premoženja širše družine Orbánovih. Njegova oblast se je v zadnjem desetletju tako razbohotila, da jo zares lahko primerjamo samo s Putinovo v Rusiji. Ni naključje, da je Vladimir Putin eden Orbánovih najtesnejših prijateljev in zaveznikov v tujini.

Orbánove ambicije so daljnosežne. S samovoljno vzpostavljeno strukturo ustavnih zakonov (vsiljenih z dvotretjinsko parlamentarno večino) si je postavil temelje za še nekaj domačih mandatov, hkrati pa se uveljavlja kot prvak populistično-nacionalistične in proti Bruslju oziroma evropskemu povezovanju usmerjene evropske skrajne desnice – kot vodja režima, ki je, kot piše Lendvai, »s svojo brezsrčnostjo in neotesanostjo utelešenje vsega, kar je v Evropi slabega«. Ob tem pa je nenavadna, naravnost čudaška zgodba o njegovi osebni preobrazbi: v nacionalističnega, skrajno desničarskega in globoko pobožnjaškega populista se je razvil iz nekdanjega ateističnega, levičarskega študentskega aktivista. Razlaga niti ni tako zelo zapletena. V življenju ga zanima samo troje: oblast, denar in nogomet. V tem vrstnem redu.

Recenzija Bukla

Ni pogosto, da dobimo v slovenščino prevedene (kritične) življenjepise aktualnih predsednikov vlad iz okoliških držav, vendar je madžarski premier Viktor Orbán (1963) tako razvpit politik, da se je madžarski novinar Paul Lendvai (1929), ki sedaj že dolgo živi v Avstriji, v katero je iz Madžarske pobegnil leta 1956 po zlomu oktobrske vstaje, odločil, da jo napiše. V knjigi, ki je do zdaj dobila že kar nekaj prevodov (tudi angleškega, iz katerega je prevedena), natančno popiše ne samo Orbánove začetke, ko je konec osemdesetih let ustanovil mladinsko organizacijo (kasneje preimenovano v Fidesz), ki je bila drzen izziv razpadajoči komunistični partiji, ter potem 1998 spektakularno prišel na oblast kot najmlajši madžarski predsednik vlade vseh časov, štiri leta kasneje oblast potem izgubil ter leta 2010 znova zmagal, temveč predvsem to, kakšen je globlji koncept Orbánovega vladanja, ki po trditvah avtorja temelji na podrejanju ključnih institucij države skupaj z mediji (neodvisni mediji so na Madžarskem v zadnjem desetletju skoraj povsem izginili), posrednem financiranju ožjega kroga Orbánovih somišljenikov (in obenem tudi madžarskih oligarhov), velikokrat kar iz evropskih sredstev, ter brezkompromis­nem nastav­ljanju lastnih kadrov na vse funkcije, za katere ocenjuje, da so zanje pomembne. Kritičen vpogled na dogajanje zadnjih desetletij pri naši vzhodni sosedi.

Samo Rugelj, Bukla 157

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...