Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dvojna država

Ernst Fraenkel
Dvojna država

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-257-100-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Der Doppelstaat
Leto izdaje izvirnika 1974
Prevod Alenka Mercina
Spremna beseda Vlasta Jalušič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
480 g
406 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Dvojna država (Der Doppelstaat) predstavlja jedro raziskovalne zapuščine Ernsta Fraenkla. Je izjemna analiza političnega, pravosodnega in pravnega sistema v času nacionalsocializma. Prvič je izšla v angleškem prevodu na prelomu let 1940/1941 v New Yorku z naslovom The Dual State, v Nemčiji in nemškem jeziku pa (v predelani in dopolnjeni različici) šele leta 1974. Dvojna država je izjemno referenčna analiza nacionalsocialistične oblasti v Nemčiji od začetkov formiranja nacistične stranke pa do začetka 2. svetovne vojne in prinaša vrsto arhivskih dokumentov in faksimilov.
Po Fraenklovi teoriji sta v nacionalsocializmu soobstajali dve obliki vladavine: v »državi norm« so veljali dotedanji predpisi v tolikšnem obsegu, kolikor je bilo to potrebno za delovanje kapitalističnega sistema; v »državi ukrepov« pa se ni odločalo po pravnih načelih, temveč po kriterijih politične oportunosti, da bi se zavarovala oblast režima in da bi se uveljavili njeni posebni cilji (med njimi preganjanje Judov). V primeru dvoma, ali naj se pravna zadeva obravnava po pravilih države norm ali po potrebah države ukrepov, je odločala država ukrepov glede na svoje interese, in sicer z neverjetno samovoljo in nasiljem, ki ga ni omejevalo nobeno pravno jamstvo.
Fraenklova poglobljena študija na številnih primerih vsakdanjega življenja v nacionalsocializmu nazorno prikazuje dejanski način delovanja režima in predvsem to, kako je svojim žrtvam postopno odvzemal pravice. Dvojna država je obenem institucionalni izraz simbioze med nacionalsocializmom in kapitalizmom; slednji je namreč zlahka sprejel programske cilje nacistične ideologije, zato ker so mu koristili. 
Dvojna država tako ne pomeni podvajanja struktur in institucij oblasti, ampak nekakšno »dvoličnost« sistema. V njeni dvojni naravi se kaže družbeni konflikt.

o avtorju

Ernst Fraenkel (1898–1975) je od leta 1927 do prebega pred nacističnim režimom leta 1938 delal kot odvetnik v Berlinu. V ZDA je preučeval ameriško pravo in po letu 1945 delal kot pravni svetovalec ameriške vlade v Koreji. Leta 1951 se je vrnil v Nemčijo. Predaval je politologijo na Inštitutu Otta Schura Svobodne univerze v Berlinu. Fraenkel spada med največje nemške politologe. Napisal je temeljna dela o štirih političnih sistemih: weimarski republiki, nacionalsocializmu, ZDA in Zvezni republiki Nemčiji, ki vse do danes niso izgubila aktualnosti in s časom le še pridobivajo na veljavi.

Recenzija Bukla

Ernst Fraenkel (1898–1975) je bil nemški politolog, natančni analitik različnih pravnih sistemov, od weimarskega, prek nacionalsocialističnega, do ameriškega (kjer je tudi živel). Ker se je boril v prvi svetovni vojni, so mu tudi po vzponu nacionalsocializma v tridesetih letih omogočili, da je v Nemčiji še naprej delal kot odvetnik, tako da je lahko od blizu spremljal, kako so nacisti Nemčijo tudi v pravnem smislu spremenili v diktaturo, ki je temeljila na vpeljavi izrednih razmer kot stalnice nemškega družbenega in pravnega sistema (z razglasitvijo mirnodobnega vojnega stanja z odlokom o izjemni uredbi z dne 28. februarja 1933). Iz nje je emigriral šele leta 1938, rokopis nastajajoče knjige pa po skrivnih poteh spravil v Ameriko, kjer je potlej bival, tako da je knjiga Dvojna država prvič tam izšla že leta 1941. V njej Fraenkel v pravniškem, vendar zavzetemu bralcu dojemljivem jeziku ter z mnogimi pravnimi primeri pokaže, kako je bil nacionalsocialistični sistem oblasti razdeljen na dve veliki področji (to je ta Fraenklova teorija dvojne države): v državi norm so veljali stari in novi predpisi, ta kombinacija pa je bila potrebna, da je lahko tudi v okviru nacionalsocializma deloval gospodarski sistem, ki je moral biti predvidljiv in še naprej kapitalistično strukturiran. Druga pa je bila država ukrepov, v kateri so lahko nacionalsocialistični funkcionarji povsem neodvisno od vseh formalnih pravnih pravil ravnali tako, kakor sem jim je zdelo smotrno za ohranjanje oblasti in uveljav­ljanje njihovih specifičnih političnih ciljev, kot je bilo denimo preganjanje Judov. Briljantna politično-pravna analiza, ki še bolj (za)sije ob dejstvu, da je nastajala neposredno in v realnem času!

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...