Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kdo vas je pa izvolil?

Vzpon nelegitimne oblasti korporacij in zaton demokracije
Susan George
Kdo vas je pa izvolil?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Ciceron
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6627-57-3
Prevod Andrej Poznič
Urejanje Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
320 g
199 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pogajanja o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu med Evropsko unijo in ZDA (TTIP) razkrivajo vse razsežnosti vdora zasebnih profitnih interesov na področja, ki so v pristojnosti demokratično izvoljenih parlamentov, vlad in javnih pravosodnih sistemov. Če bo TTIP sprejet v predlagani obliki, potem lahko brez zadržkov zapišemo, da največje svetovne korporacije že prevzemajo velik del oblasti nad celotnim planetom (kajti vzporedno s TTIP potekajo tudi transpacifiška pogajanja z enako vsebino!). Bistvo nove ureditve sveta, ki jo agresivno vsiljujejo transnacionalne korporacije, lahko strnemo v dve točki: prvič, standardi varovanja človekovih pravic, zdravja, okolja, zdrave prehrane ipd. ter pravila poslovanja gospodarskih subjektov bodo poenotena praktično za ves svet – toda, da ne bo pomote, nikakor ne v smeri najvišjih že uveljavljenih standardov; in drugič, o nesoglasjih in sporih med korporacijami in državo oz. civilno družbo ne bodo več razsojala javna sodišča prizadete države, temveč zasebna, s strani korporacij izbrana in financirana razsodišča. Oboje skupaj pomeni, da bodo imele zasebne korporacije praktično neomejene možnosti uveljavljanja svojih interesov. Temeljne potrebe človeštva in narave bodo povsem podrejene logiki dobička.
Susan George znanstvenica in aktivistka, direktorica Transnacionalnega inštituta iz Amsterdama, in se že štiri desetletja ukvarja z vsemi vidiki delovanja transnacionalnih družb. V zadnjih letih intenzivno spremlja politiko Evropske unije in njeno nekritično prevzemanje ideologije in prakse neoliberalizma. Posebej aktivna je v vseevropski mreži STOP TTIP, ki poskuša Bruselj prepričati, naj izstopi iz pogajanj o čezatlantskem trgovinsko-naložbenem sporazumu.
Oktobra 2014 je v slovenskem prevodu izšlo njeno delo Kako zmagati v razredni vojni?.

Recenzija Bukla

Znanstvenica in aktivistke Susan George (v slovenščini že imamo njeno knjigo Kako zmagati v razredni vojni?), nas popelje v zakulisje uresničevanja skritih interesov v parlamentarnih demokracijah. Tu imajo svojo pomembno vlogo razni megalobiji, instituti, fundacije in podobne organizacije, ki jih financirajo korporativne multinacionalne organizacije, te pa poskušajo prek njih uresničiti svoje načrte ter na eni strani uporabiti oblast v svojo korist, na drugi pa maksimirati lasten dobiček tako, da se, kolikor se le da dolgo, izogibajo plačilu davkov v posameznih državah ali pa preprečujejo spremembo zakonodaje, ki bi tako ali drugače omejila njihovo dejavnost. Poseben del knjige je posvečen tudi vse bolj osovraženemu čezatlantskemu trgovinskemu in naložbenemu partnerstvu (TTIP), ki mu angažirano nasprotuje tudi avtorica te knjige.

Renate Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...