Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Politika v 90 minutah

Zakaj se nam to dogaja? Državljanski priročnik
Mojmir Ocvirk
Politika v 90 minutah

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba samozaložba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-288-376-8
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
82 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi Politika v 90 minutah Mojmira Ocvirka je zapisano, da javno mnenje o politiki ni tako slabo, kot je v resnici slaba slovenska politika. Smisel države je, da državljani živijo bolje. Demokracija ni najboljši politični sistem zato, ker se nič ne zgodi brez aktivnosti državljanov.

Politik je poklic. Politika zahteva vrsto veščin in znanj, tudi prilagojena managerska znanja. Komuniciranje je del načrta vsakega političnega ukrepa. Kadar to ni, se s politiko igrajo amaterji.
Novi obrazi proti političnemu establišmentu. Amaterji očitajo etabliranim amaterjem amaterizem. Ne eni ne drugi ne razumejo svoje vloge v procesu vladanja. Niso bili vodeni skozi izobraževalni proces, ki bi jim privzgojil kompetentnost v političnih procesih.
Okličeš se za nestranskega in si boljši - kje pa, še tisto mizerno podporo, ki jo nudijo aktualne stranke nimaš.
Sposobna konkurenca, kjer več političnih subjektov lahko enakovredno formalno upravlja državo, je edini ščit pred izrabo političnih sposobnosti.
Vsa komunikacija med državljani odločilno soustvarja politično nezavedno in njen koncentrat: politično klimo. Državljan je s tem oblikovalec politik v državi.
Oprava političnega amaterizma je dota, ki jo moramo zapustiti mladim.
Nove generacije bodo z novimi tehnologijami ustvarjale svojo poto političnega vplivanja. Ni amaterskih politikov brez podpore državljanov.

Recenzija Bukla

Mojmir Ocvirk je politolog, bil je politik, tudi poslanec, direktor agencije Imelda, »eden izmed apologetov marketinga na sočni strani Alp,« je zapisal Božo Novak ob njegovi knjigi Boj za oblast (1989), triatlonec in podjetnik. V Politiki v 90 minutah zapiše: »Kot vsako drugo čtivo, ki ima za cilj drugačno politiko, je tudi vsebina te knjige ideološka, a je hkrati tudi tehnicistična – zato ker se striktno izogiba analizi ideološkega polja, torej analizi teh ali onih posamičnih ideologij, in za uporabo v tem tekstu postavlja formo pred vsebino, procese v ozadju političnega življenja pred ideologije.« Piše o majhnih državah, volilnem sistemu, aktivnih državljanih, zapiše tudi, da če bi nas, državljane žica ob meji motila, je ne bi bilo. Piše o amaterjih na obeh straneh, novih obrazih v politiki, mreženju, politični klimi, kdaj in zakaj enotnost. Opozarja, da je politično nezavedno pripomoglo k ukinjanju srednjega sloja, posledica je manj sredstev in pozornosti za kulturo, znanost in podjetništvo. O kulturni revoluciji priča petek zvečer na nacionalni televiziji, ko prime time zaseda narodno-zabavna glasba. Piše o poniklem naboju intelektualne misli in naboja iz 90-ih let preteklega stoletja. Če sklenem: terja aktivne državljane in vešče politike, ja, tudi s sprejemni izpiti za politike in državne uradnike. »Ko se bodo volivci pripravljeni resno ukvarjati z izborom, se bo začela ustvarjati klima, ki bo pritegnila dobre kandidate.« Zapiše, da potrebujemo katalog delovnih mest in kvalifikacij za politična delovna mesta, vključevanje vzgoje državljanske politične participacije v izobraževalni sistem in tudi raziskovalni center politološke znanosti. Čas je pravi za konkreten, tekoče napisan, vsem razum ljiv in praktičen državljanski priročnik.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...