Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pravica do groba

Republika Slovenija in vojni grobovi: 5. poročilo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč
Pravica do groba

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-04-0818-5
Urednik Jože Dežman

Tehnične lastnosti
trda vezava
28 x 23,5 cm
1.590 g
310 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Republika Slovenija ne ureja vojnih grobov skladno z lastno zakonodajo in predpisi ter mednarodnim pravom. Prav tako še nima ustanove, ki bi po enakih strokovnih merilih skrbela za vojne grobove (pokopališča, grobišča, kostnice, grobnice ...) v Sloveniji in slovenske grobove v tujini. S tem izrazito odstopa od modelov raziskav in urejanja, ki so jih razvile demokratične zahodne države. Nobena kategorija vojnih grobov v Sloveniji ni ustrezno raziskana, zato so nujne nadaljnje raziskave, ki bodo omogočile vzpostavitev korektnega registra vojnih grobov in grobišč.

Za uvodnimi besedami Boruta Pahorja, predsednika RS, Alojza Kovšce, predsednika Državnega Sveta RS, in mag. Mateja Tonina, ministra za obrambo RS, je objavljenjih 14 prispevkov. 
V prvem delu so analize pravnega in dejanskega stanja ne/urejenosti vojnih grobov v RS in slovenskih v tujini (dr. Jože Dežman), nova podatkovna in prostorska baza vojnih grobov (dr. Barbara LampičMaja Vehardr. Peter Mikša), vojni grobovi kot kulturna dediščina (dr. Robert Peskar), kraji grobov v zbirki podatkov o žrtvah druge svetovne vojne Inštituta za novejšo zgodovino (dr. Marta Rendladr. Andrej Pančurdr. Jože Dežman), podatki o zapornikih in taboriščnikih v prvih letih po drugi svetovni vojni (Tadej Cankar).
V drugem delu je refleksija Pavla Jamnika o kosteh ubitih, ki postanejo orožje živih, dr. Andreja Mihevca o stanju brezna pod Macesnovo gorico ter arheološka in antropološka poročila o ekshumacijah in arheoloških raziskavah v zadnjih letih (dr. Uroš KoširLuka Rozmandr. Petra Leben Seljak) – omenimo zlasti Brezno 3 v Kočevskem rogu, Koščevo brezno in protitankovski jarek pri Mostecu.

Delo je izšlo s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Recenzija Bukla

Peto poročilo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je zbornik, ki je v letu pandemije nadomestil posvet o vojnih grobovih v RS. V prvem poglavju združuje uvodne nagovore urednika zbornika, zgodovinarja – raziskovalca vojnih grobov Jožeta Dežmana, predsednika RS Boruta Pahorja, predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce in ministra za obrambo Mateja Tonina. Drugo poglavje osvetli zgodovinski vidik vojnih grobov, obstoječe arhivske fonde in vzpostavljanje podatkovne baze preglednega registra podatkov. Tretji del poročila obravnava posamezna morišča in grobišča: jamo pod Macesnovo gorico, jamo pod Krenom, v Kočevskem Rogu, Mihcovim breznom, pri Mostecu, v Koščevem brez­nu ... Avtorji besedil poročajo o številu, spolu in starosti žrtev, stanju okostij, forenzičnih ugotovitvah, zgodovinskem ozadju grobišča, domnevni narodnosti žrtev, vzroku smrti in predmetih, ki so bili najdeni ob žrtvah. Travmatičnost dogajanja podčrtujejo fotografije odprtih grobišč in tistega, kar so v njih našli – lasnic, žlic, prstanov, pasnih spon, čevljev, žlic, čutar ...

Maja Črepinšek, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...