Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Proti volitvam

David Van Reybrouck
Proti volitvam

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-260-108-9
Naslov izvirnika Tegen verkiezingen
Prevod Katarina Rotar
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
200 g
153 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Proti volitvam izhaja iz ocene, da po številnih kriterijih – od upadanja volilne participacije do krepitve skrajnih političnih gibanj – v razvitem zahodnem svetu demokracija nezadržno izgublja aktivno podporo državljanov. Enega od ključnih razlogov za to stanje vidi avtor v načinu določanja nosilcev političnih funkcij na podlagi volitev. V sodobni družbi naj bi namreč ravno sistem volitev pripomogel k temu, da je iz javnega življenja izginila pretehtana politična debata in je vodenje države postalo stvar strankarskih elit, ki so odmaknjene od ljudstva in si politične funkcije v osnovi razdelijo med seboj. Toda čeprav demokracija in volitve nastopata tako rekoč kot sinonima, je, poudarja avtor, ta povezava historično in konceptualno kontingentna. Zato predlaga, da bi pomanjkljivosti sodobne demokracije zmanjšali s tem, da bi nosilce političnih funkcij določali z mehanizmi, ki bi krepili zanimanje državljanov za politično delovanje, zmanjšali nevarnosti korupcije in oblikovanja političnih elit. V odgovor sam ponuja preizkušeno sredstvo, ki so ga poznali že v okviru antične grške demokracije, namreč žreb. Prepričan je, da kvaliteta izbora ne bi bila očitno slabša, kot stranski učinek pa bi se tako povečala razširjenost političnih razprav in okrepila participacija državljanov.
David Van Reybrouck, v nizozemščini pišoči Belgijec, je kulturni zgodovinar, antropolog in pisatelj. Kot sodobni angažirani intelektualec deluje hkrati na področju umetnosti in teorije, publicistike in družbenega aktivizma. Objavil je več proznih, pesniških in gledaliških del, nagrajenih z vidnimi nizozemskimi literarnimi nagradami. Posebej odmevna je bila njegova knjiga o zgodovini Konga (2010), ki med drugim obsoja belgijsko kolonialno zgodovino.

Recenzija Bukla

Avtor te lucidne in provokativne monografije je Belgijec David Van Reybrouck (1971), kulturni antropolog in zgodovinar, tudi avtor literarnih del, ki piše v nizozemščini. V njej je izhajal iz osnovne premise, da je v mnogih sodobnih demokracijah, v katerih se pač predstavnike ljudstva vsake toliko časa izvoli na volit vah, sčasoma prišlo do slabitve zanimanja za volitve same, obenem pa se povečuje kritiziranje in preziranje tistih, ki so bili izvoljeni. Van Reybrouck se vrača v zgodovino, streže s primeri iz antične atenske demokracije in elegantno dokazuje, da so sedanje parlamentarne volitve, ki jih bomo letošnjo pomlad spet deležni tudi pri nas, v nekem smislu pač nadaljevanje oligarhičnega načina vladanja. Kot alternativo ponuja žrebanje kandidatov za določene funkcije, ki so ga uporabljali tudi v starih Atenah. Na prvi pogled je žrebanje vladajočih predstavnikov videti povsem nesmiselno, če ne celo sprto z zdravo pametjo, vendar je po Van Reybroucku lahko v načelu veliko bolj konstruktivno za samo delovanje države. Žreb po njegovem seveda ni čudežno zdravilo ali recept – saj tudi volitve kot take niso – , lahko pa popravi kar nekaj napak v sedanjem sistemu. Gre za namenoma nevtralen postopek, s katerim se lahko politične priložnosti pravično razdelijo, zmanjšuje se možnost korupcije, volilna vročica se unese, več pozornosti pa se namenja občemu dobremu itn. Več kot aktualna knjiga za slovenski družbenopolitični trenutek!

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...