Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

#metoo

Vihar, ki je pretresel svet
Nika Kovač
#metoo
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7164-60-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Ilustracije Samira Kentrić

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 17,5 cm
480 g
219 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družbene vede
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kot nam predstavi avtorica Nika Kovač, se spolno nadlegovanje in nasilje praviloma ne zgodita v temnih samotnih uličicah in ju praviloma tudi ne povzročajo neznanci. V veliki večini primerov je storilec žrtvi poznan, še več, nanjo ima vpliv in je na poziciji moči. Avtorica jasno pokaže, da smo kot skupnost odgovorni prisluhniti žrtvam in jim olajšati prijavo tega kaznivega dejanja, če ga že ne moremo povsem preprečiti.

Knjiga podaja definicijo spolnega nadlegovanja in nasilja, opisuje gibanja in kampanje, ki jih je sprožilo gibanje #metoo, in spremembe, ki jih tovrstne akcije prinašajo. Vmes pa zgodbe in izpovedi žrtev ter osupljive ilustracije Samire Kentrić.

Ali kot v uvodniku pove avtorica sama: Želim si, da je knjiga vodnik po vprašanjih, povezanih s spolnim nadlegovanjem in nasiljem, sopotnica in glas številnih, ki so nam zaupali svoja pričevanja tekom kampanj, zaveznica žrtev in spodbuda za nove družbene boje na tem področju.

Ključnik #metoo (in njegove variante v različnih jezikih sveta) je zelo kratka beseda. A je beseda, ki ima izjemno moč. Žrtvi spolnega nadlegovanja in nasilja podeljuje glas. Glas, ki ji je bil z dejanjem nasilja odvzet. Glas, ki so ji ga odvzeli še mnogokrat po tem, ko je bilo dejanje storjeno. Glas, ki so ji ga odvzeli tisti, ki bi morali kaznovati storilca, in tisti, ki so odvrnili pogled.

Recenzija Bukla

Me too (ali tudi #metoo) je družbeno gibanje, ki se bori proti spolnim zlorabam in nadlegovanju. Gibanje je začela Tara Burke, žrtev spolnega nasilja, ki je leta 2006 na družbenih omrežjih prvič zapisala ključnik #metoo, in je namenjeno predvsem mlajšim in ranljivejšim ženskam, ki so spolno nasilje in nadlegovanje doživele doma ali na delovnem mestu. Frazo #metoo (slovensko #jaztudi) so v Sloveniji začeli uporabljati 8. marca 2018 v okviru Inštituta 8. marec, ki je zagnal kampanjo tudi pri nas. Z uporabo anonimnega obrazca so zgodbe in pričevanja žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja počasi prišle na dan in zdaj so v knjižni obliki ugledale luč sveta. Nika Kovač, antropologinja in politična aktivistka, je razvpito frazo #metoo uporabila za naslov svoje knjige, v kateri se ukvarja z obravnavo spolnega nasilja in nadlegovanja. V njej najprej pojasni uradno in uveljavljeno definicijo spolnega nasilja, opiše pa tudi nastanek Inštituta 8. marec in njegovo poslanstvo. Ponudi kar nekaj šokantnih podatkov, med drugim: da pri nas spolno nasilje in posilstvo, ki sta v Sloveniji še vedno tabu tema, prijavi le štirinajst odstotkov žrtev. Da je tudi v Sloveniji ogromno žrtev spolnega nasilja, se je izkazalo, ko je Inštitut 8. marec sprožil kampanjo #metoo (#jaztudi) in v treh tednih prejel več kot štirideset izpovedi žrtev: ­žensk, moških in tudi nekaj transspolnih oseb. Vsa anonimna pričevanja so zbrali in objavili na spletni strani www.jaztudi.si. S tem so omogočili, da širša javnost spozna globino teh zgodb, hkrati razbijajo tabuje in pozivajo žrtve, da se opogumijo in spolno nasilje tudi prijavijo. 

Nika Hranjec, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...