Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tesla; Čarodej v vojni

Genij, orožje s snopom delcev in iskanje moči
Marc J. Seifer
Tesla; Čarodej v vojni
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-274-806-7
Naslov izvirnika Tesla : wizard at war
Podnaslov izvirnika The Genius, the Particle Beam Weapon, and the Pursuit of Power
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Aleksander Urbančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
630 g
423 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > znanost
filozofija
družbene vede > sociologija
naravoslovje > fizika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čarodej v vojni prinaša vznemirljivo potovanje v življenje in dosežke skrivnostnega genija Nikole Tesle. Nadvse zanimiva biografija nas s podatki iz do nedavnega tajnih arhivov popelje skozi neverjetne dosežke, osebne boje in hude bitke, ki jih je Tesla bojeval pri svojem prizadevanju za razvoj tehnologije in spreminjanje sveta.

Teslova briljantnost in domišljija sta bili brezmejni: od prelomnega dela na področju izmeničnega toka, brezžičnega prenosa energije, daljinskega vodenja robotov, orožja s snopom delcev … Ko je premikal meje znanosti, se je zapletel v vojno idej, patentov in boja za oblast z giganti svojega časa, od Thomasa Edisona, J. P. Morgana, Guglielma Marconija do Westinghousa.

Knjiga razkriva mnoga nepoznana dejstva o Teslovih zmagah in stiskah. Raziskuje njegovo prizadevanje za boljšo prihodnost, boj s finančnimi težavami in družbenimi pritiski ter neomajno odločenost pri uresničevanju vizij za dobrobit človeštva.

Teslova zapuščina je nepredstavljivo bogata, vrsto izumov je bilo udejanjenih že za časa njegovega življenja, medtem ko so drugi dočakali svojo uporabo šele v zadnjem času. Naj naštejemo le nekatere:

1. Brezžično polnjenje: Brezžično polnjenje je tehnologija, ki jo je razvil Tesla in uporabnikom omogoča polnjenje električnih naprav brez fizične povezave. Temelji na induktivnem polnjenju, ki za prenos energije med dvema predmetoma uporablja elektromagnetno polje. Teslovi eksperimenti z brezžičnim prenosom energije predstavljajo temelj vseh današnjih brezičnih tehnologij, kot so Wi-Fi in Bluetooth.

2. Orožje z žarčenjem snopa delcev: Žarčenje snopa delcev je Teslova tehnologija, ki uporablja vrsto delcev za ustvarjanje visokoenergijskega žarka. Uporablja se kot obrambno orožje za prestrezanje in uničevanje prihajajočih groženj.
 
3. Izmenični tok: Eden od Teslovih najpomembnejših prispevkov je bil razvoj sistemov proizvodnje izmeničnega toka. Pred Teslo je prevladoval enosmerni tok. Teslov sistem izmeničnega toka je prinesel revolucijo v proizvodnji, prenosu in izkoriščanju električne energije. Danes omrežja izmeničnega toka napajajo naše domove, gospodarstvo in industrijo po vsem svetu.
 
4. Teslova tuljava: Izumil jo je leta 1891, gre za visokonapetostni transformator, ki proizvaja elektriko visoke frekvence in nizkega toka. Tuljave so prvotno uporabljali pri poskusih in pri brezžičnem prenosu energije, z leti pa našle svoje mesto v najrazličnejših napravah. Še vedno se koristijo v radijskih in televizijskih oddajnikih, glasbenih inštrumentih, velikih slikovnih zaslonih ter pri brezžičnem prenosu energije. groženj.
 
5. Radio: Na Teslov prispevek k radijski tehnologiji se pogosto pozablja, vendar je bilo njegovo delo na tem področju ključno, saj je patentiral bistvene komponente radijske tehnologije, kot je Teslova tuljava in oscilacijsko vezje, ki predstavljata tudi temelj brezžične komunikacije.
 
6. Neonske luči: Teslovo delo na visokofrekvenčnih tokovih ga je pripeljalo do izuma neonskih luči. Čeprav ne tako na široko uporabljane kot nekateri njegovi drugi izumi se neonske luči koristijo za različne namene, vključni z reklamnimi panoji, dekorativno razsvetljavo in v javnih prostorih.
 
7. Hidroelektrarne: Teslova vizija o ukrotitvi moči vode za pridobivanje električne energije je bila daleč pred časom. Zasnoval in patentiral je vrsto hidroelektrarn, s čemer je postavil temelje za masovno izkoriščanje tega obnovljivega vira energije, ki še danes po vsem svetu velja za najčistejši in najbolj množičen vir obnovljive energije. 

 

Recenzija Bukla

Potem ko je bil nekaj desetletij po svoji smrti leta 1943 Nikola Tesla precej pozabljen, se je sčasoma zanj in za njegove izume obudilo novo in veliko zanimanje, tako da v tujini in pri nas ves čas izhajajo knjige o njem (nazadnje Korespondenca z J. P. Morganom & Co). Eno zadnjih angleških knjig o Tesli je napisal Marc J. Seifer (1948), ameriški knjižni avtor, ki se s svojimi deli giblje na presečišču znanosti, alternativne znanosti in ezoterike. Nekako sem spada tudi njegova knjiga Tesla: čarodej v vojni iz leta 2022, ki izhaja iz premise, da je bil Tesla zunajserijski znanstvenik, ki je odkrival neznane dimenzije energije in možnosti njihovega prenosa in usmerjanja, začne pa se s prepričanjem, da naj bi med drugo svetovno vojno razvijal in imel v posesti »žarek smrti«. Ta izum bi vojaški strani, ki bi prišla do njega, omogočilo razviti orožje, s katerim bi zlahka uničevala sovražnikova letala, saj naj bi projekcija tega žarka ustvarila energijsko polje in povzročilo razpad letala. Zato je Irving Jurow, ki je bil leta 1943 še mlad pravnik, dobil navodila, naj se odpravi v hotel, v katerem je umrl Tesla, in zaseže vso njegovo lastnino ... Knjiga, ki bralca popelje na pot po življenju in dosežkih še vedno skrivnostnega Nikola Tesle.

Samo Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...