Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zavzemimo prostor

Proti arhitekturi prezira
Mickaël Labbé
Zavzemimo prostor
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-260-140-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Reprendre place
Podnaslov izvirnika Contre l'architecture du mépris
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Katarina Rotar
Spremna beseda Miloš Kosec

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20 x 14 cm
220 g
179 strani
Kategorije
filozofija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mesto je načeloma kraj, odprt za vse, prostor srečevanja in prepletanja različnih dejavnosti in ljudi, v katerem se posledično vzpostavlja skupnost. Avtor v knjigi razmišlja, kako skrb za jasno izoblikovano javno podobo mest in potrošniškega trga vpliva na to, da se danes mesta vedno bolj spreminjajo v konglomerat prostorov, ki s subtilnimi signali ter mehanizmi izključevanja in prezira izbirajo svoje uporabnike. Posledica te »defenzivne« arhitekture je, da se prebivalci vedno bolj počutijo tujci v svojem mestu. Kot opozarja Labbé, so te spremembe običajno komaj opazne in včasih celo sprejete z odobravanjem, torej neredko prav sami sodelujemo pri strukturni privatizaciji skupnega okolja. Zato je toliko bolj pomembno, da se naučimo brati sporočila, ki so vgrajena v urbanizem, arhitekturo, oblikovanje in rabe javnega prostora, predvsem pa, da si prizadevamo ponovno prisvojiti mesto kot skupni prostor.

Spremno besedo k slovenski izdaji je napisal arhitekt in publicist Miloš Kosec

O AVTORJU

Mickaël Labbé je francoski filozof mlajše generacije, predavatelj estetike in filozofije umetnosti na Univerzi v Strasbourgu. Je avtor knjig: Aux alentours: Regard écologique sur la ville (2021), Textes-clés de philosophie de l'architecture (2017) in La Philosophie architecturale de Le Corbusier (2020).

Recenzija Bukla

Avtor filozofske razprave o arhitekturi je francoski filozof Mickaël Labbé, profesor, raziskovalec in publicist na področju filozofije estetike, umetnosti in arhitekture. Široko razgledani ­Labbé izhaja iz teoretične dediščine Le Corbusierja, ki jo razširi s filozofskim metodološkim aparatom. Nato svojo tezo postav­lja na razumevanje arhitekture v luči politične in socialne filozofije urbanega okolja. V tem delu (prvem, prevedenem v slovenščino) postavlja pod drobnogled sodobne urbane fenomene sovražno izključujoče arhitekture, turizmofobije in BID – Business Improvement District, tj. revitalizacije mestnih predelov, za katero stoji kapitalska profitabilnost določenega prostora. Vse troje ustvarja arhitekturo prezira. Knjigo sestavljajo trije deli, ki obravnavajo vidike urbane patologije družbenega, razmišljajo, kako naj prebivalci znova zasedejo mestni prostor in postavljajo manifestno zahtevo po koeksistenčni pravici do mesta. K slovenski izdaji knjige, ki je zanimiva za snovalce in uporabnike prostora, za profesionalce in laike, je spremno besedo napisal arhitekt in publicist Miloš Kosec.

Maja Črepinšek, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...