Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zapravljeno

Zakaj šola ne izobražuje več
Frank Furedi
Zapravljeno
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-260-097-6
Naslov izvirnika Wasted
Podnaslov izvirnika Why Education Isn't Educating
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Miha Marek
Urejanje Marjan Šimenc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 14 cm
330 g
282 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V družbi, ki sama zase pravi, da je družba znanje, ima šola posebno vlogo in pomen, kar se kaže tudi v njeni širitvi: v povprečju sedaj preživimo v njej skoraj četrtino življenja. Zato ni čudno, da je šola vedno bolj pod drobnogledom javnosti in da vero v pomen izobraževanja spremlja intenzivna kritika šole. Šolarji so preobremenjeni, preveč je faktografije ipd. Britanski sociolog in kulturni kritik Frank Furedi ne ponavlja običajnih ob-tožb, temveč je pozoren opazovalec dejanskih trendov, ki sodobno šolo od izobraževanja in na vednosti zgrajene avtonomije premikajo v svet terapije, vedenjskega nadzora in socialnega inženiringa. Obenem pa ponuja prepričljivo razlago za izgubo zaupanja v šolo: degradacija avtoritete odraslih v sodobni družbi.

Frank Furedi je profesor sociologije na University of Kent v Canterburyju. Je avtor številnih knjig, med njimi Culture of Fear, Invitation to Terror, Therapy Culture in Paranoid Parenting.

Recenzija Bukla

Furedi (1947) je filozof in profesor na Univerzi v Kentu, ki s svojimi knjigami sega na različna področja, od Paranoičnega starševstva (2001) do Moči branja (2015, slovenski prevod je v pripravi). Zapravljeno je njegov prvi prevod v slovenščino, knjiga je izvirno izšla 2009, povod zanjo pa je bila neposredna avtorjeva izkušnja, ko sta z ženo iskala šolo za svojega otroka in je ugotovil, da je vse v zvezi s šolo postalo drama. To ga je potegnilo v preučevanje sodobne šole v primerjavi s preteklostjo, rezultat pa je monografija, v kateri Furedi ugotavlja, da je današnje (predvsem osnovnošolsko in srednješolsko) izobraževanje tudi univerzalen rezultat splošnih družbenih silnic, v katerih prevladuje odtujenost starejše generacije in staršev od otrok. V nadaljevanju se ta problem seveda kaže v šolah na različnih nivojih, od oporekanja učiteljevi avtoriteti, razprav o krhki identiteti otrok v šolah, učiteljski nastrojenosti, da starši v šolah postajajo odvetniki svojih otrok, slednji pa v šolo prinašajo vzorce obnašanja svojih staršev itn. Izobraževanje kot tako zato vse bolj ostaja v ozadju. Knjiga, ki bi morala tudi pri nas spodbuditi razmislek o stanju našega izobraževalnega sistema.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...