Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Preobrazba intimnosti

Spolnost, ljubezen in erotika v sodobnih družbah
Anthony Giddens
Preobrazba intimnosti
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-257-122-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The transformation of intimacy
Podnaslov izvirnika Sexuality, Love, and Eroticism in Modern Societies
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Polona Mesec
Spremna beseda Alenka Švab

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
280 g
231 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Anthony Giddens, profesor in rektor Univerze v Cambridgeu, gotovo sodi v sam vrh svetovne sociologije in je tudi sicer izjemno odmeven, »bestsellerski« avtor. V devetdesetih letih je izdal serijo referenčnih knjig, med katere sodi tudi delo Preobrazba intimnosti. Knjiga je prvič izšla leta 1992, a postaja posebej aktualna prav v najnovejšem času, ko vrsta najpomembnejših družboslovcev izjavlja, da je končno napočil čas za temeljite premisleke o pomenu dogajanj in sprememb v zasebnosti in intimnosti.
 

Giddensa zanima sentimentalna plat modernih družb, ki jo je treba – kot pravi –, šele odstreti. Dosedanja socialna zgodovina čustev, strasti in občutij je pretežno zgodovina moških seksualnih podvigov in njihovega nadzora nad ženskami. V drugi polovici 20. stoletja je zaradi spleta razlogov ta nadzor pričel slabeti in eden od učinkov tega je tudi naraščanje nasilja nad ženskami, pravi Giddens.

2., popravljena izdaja

Recenzija Bukla

Vnovičen izid knjige, ki je izvirno izšla leta 1992, njen prevod pa leta 2000, dokazuje, da je preživela zob časa ter ostala ena od referenčnih knjig angleškega sociologa Anthonyja Giddensa (1938), ki ga v slovenščini poznamo tudi po bolj politično konotiranih knjigah, kot je denimo Tretja pot: prenova socialne demokracije. V Preobrazbi intimnosti avtor postavlja tezo o preobrazbi intimnosti v sodobnem svetu, ki zanj pomeni takšen proces prestrukturiranja zasebnosti, v kakršnem ima osrednjo vlogo nova oblika osebnih odnosov, ki jih Giddens poimenuje čista razmerja. Ta se nanašajo na situacije, kjer dva stopita v družabni stik, oziroma razmerje zaradi stika samega, torej zaradi tistega, kar lahko vsaka oseba dobi iz daljšega druženja, to razmerje pa traja le toliko časa, dokler obe strani mislita, da je razmerje zadovoljivo. Razmerje torej po Giddensu ni več povezano z zunanjimi družbenimi in ekonomskimi razmerami, obstaja le samo po sebi in temelji na medosebnem zaupanju in zavezanosti. Sodobna sociološka klasika.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...