Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Za Marxa

Louis Althusser
Za Marxa
30,00 € 30,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-257-173-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Pour Marx
Leto izdaje izvirnika 1965
Prevod Maja Breznik, Slavoj Žižek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
390 g
332 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Za Marxa je najbolj znano delo marksističnega filozofa Louisa Althusserja, ki mu je tudi prineslo svetovno prepoznavnost. Knjiga je bila prvič objavljena v Franciji leta 1965. V tem delu Althusser pokaže, da Marxova znanstvena doktrina vsebuje dve disciplini: historični in dialektični materializem. Historični materializem razume kot znanost o zgodovini oz. znanost o modusu produkcije, njeni strukturi, konstituciji, funkciji in formah transformacije, skozi katere en modus produkcije prehaja v drugega. Teorija zgodovine raziskuje odnose med različnimi nivoji totalitete, od ekonomske baze do politično-pravne in ideološke nadstavbe, tako v njuni medsebojni odvisnosti, kakor v njuni delni samozadostnosti in avtonomiji. Poleg znanosti zgodovine je Marx najavil še drugo disciplino, dialektični materializem, ki jo Althusser označi za marksistično filozofijo. Za razliko od sistematičnega raziskovanja, ki ga je Marx izpeljal v okviru historičnega materializma, Althusser ugotavlja, da Marxu ni uspelo z enako močjo razviti marksistične filozofije, za katero je dal jasne indice v Tezah o Feuerbachu in v nekaterih poglavjih Nemške ideologije. V njih, pravi Althusser, je Marx zasnoval teorijo zgodovine in prekinil s prejšnjo ideološko-filozofsko zavestjo. Znanstvena doktrina marksizma torej ni ves čas prisotna v Marxovem delu. Althusser je tako vpeljal stališče, da je v Marxovi misli možno zaslediti epistemološki prelom, ki razdeli Marxovo delo na »ideološko« in »znanstveno« obdobje.

O avtorju

Louis Pierre Althusser (1918–1990) je bil eden najvplivnejših marksističnih filozofov 20. stoletja. Teorija ideologije, ki jo je razvil, se široko uporablja v družboslovnih in humanističnih vedah in je osnova za številne postmarksistične filozofije. Rodil se je v Alžiriji in študiral na École normale supérieure v Parizu, kjer je postal tudi profesor filozofije. Bil je dolgoletni član in hkrati močan kritik francoske komunistične partije. Althusserja se običajno naslavlja kot strukturnega marksista, čeprav je bil sam kritičen do mnogih vidikov strukturalizma.

Recenzija Bukla

Francoskega filozofa Louisa Althusserja (1918–1990), dolgoletnega člana, pa tudi ostrega kritika francoske komunistične partije, v slovenščini že poznamo po raznih knjigah, ki prinašajo njegove zbrane spise o posameznih temah (denimo Ideologija in ideološki aparati države, Predavanja o Rousseaju, Izbrani spisi itn.), kar je tudi značilnost knjige Za Marxa, ki je izvirno izšla leta 1965, v njej pa je zbranih sedem esejev, napisanih ob različnih priložnostih ter objavljenih v raznih publikacijah. Althusser se v njih sprašuje, ali ima marksistična filozofija res pravico do obstoja, ob tem pa trdi, da obstaja jasen epistemološki rez med mladim in zrelim Marxom, ki se nanaša na dve različni teoretski disciplini. V osnovi Althusser Marxova dela deli na štiri obdobja, mladostno (1840–1844), dela reza (1845), dela zorenja (1845–1857) in dela zrelosti (1857–1883), v nadaljevanju pa se posveti zapisom o materialističnem gledališču, Marxovim »Pariškim rokopisom 1844«, analizira materialistično dialektiko in na koncu obravnava marksizem v kontekstu humanizma. Teoretsko delo za preučevalce marksistične filozofije.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...