Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V Stalinovi ekipi

Leta nevarnega življenja v sovjetski politiki
Sheila Fitzpatrick
V Stalinovi ekipi
35,00 € 35,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7003-73-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika On Stalin’s team
Podnaslov izvirnika The Years of Living Dangerously in Soviet Politics
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Marko Kržan

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
770 g
349 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
filozofija > zgodovina filozofije

Povej naprej

Založnik o knjigi

"V akademskem svetu, kjer je bil Stalin dolgo časa edinstven predmet političnih življenjepisov, bi lahko obravnavanje njegove ekipe vzbudilo napačen vtis, da hočem Stalina prikazati manj mogočnega, kot se je predpostavljalo. Ne gre za to. Ko sem raziskovala gradivo za knjigo, me je pravzaprav presenetilo, kako veliko avtoriteto je imel pri preostali ekipi in kako nespodbitna je bila njegova prevlada celo takrat, ko so okoliščine tako rekoč klicale po tem, da se ji kdo upre, recimo junija 1941.

Bil je pobudnik velikih političnih ukrepov, medtem ko se prispevki članov ekipe (ki jih je pogosto težko natančno določiti, kajti navada je bila, da se vse pobude pripišejo Stalinu) v glavnem nanašajo na njihova strokovna področja in institucionalne dolžnosti, na zadeve, ki so bile po Stalinovem mnenju drugotnega pomena. Toda dejstvo je, da je hotel Stalin, čeprav je bil nedvomno veliki šef, v nasprotju s svojima sodobnikoma Mussolinijem in Hitlerjem delati s skupino vplivnih osebnosti, ki so mu izkazovale osebno zvestobo, a hkrati delovale kot ekipa. Ti možje niso bili njegovi tekmeci za vodstvo, a tudi ne politični nepomembneži oziroma zgolj »spremstvo« kot njegovi tajniki oziroma pripadniki tajnih služb. Vodili so pomembne sektorje, recimo vojsko, železnice in težko industrijo, in to pogosto zelo vešče. V politbiroju so bili zagovorniki institucij, ki so jih vodili v danem obdobju.

Najpomembnejša politična vprašanja so (skupaj s Stalinom) obravnavali kot ekipa na svojih pogostih formalnih in neformalnih sestankih. Stalinu za svoje pobude ni bilo treba pridobivati njihove podpore, a kadar je zaslutil, da je nima oziroma da je mlačna, je včasih odnehal ali pa (recimo v primeru političnega izobčevanja) kratko malo počakal, da so si premislili."

Recenzija Bukla

Sheila Fitzpatrick (1941) je avstralsko-ameriška zgodovinarka, specializirana za rusko zgodovino, in avtorica mnogih knjig (nazadnje je v angleščini objavila delo Najkrajša zgodovina Sovjetske zveze), ki pa je do zdaj še nismo imeli možnosti brati v slovenskem jeziku. Prevod monografije V Stalinovi ekipi (2015), napisane v dopadljivem jeziku in utemeljene v zgodovinskih virih, to popravlja, gre pa za nekakšno kolektivno biografijo (do neke mere podobno knjigi Tito in tovariši), v kateri avtorica kronološko popisuje vzpon Stalinove vodilne ekipe (ki bi jo lahko imenovali tudi tolpa, politbiro ali frakcija), ki se je začel po Leninovi smrti, ko se je več ekip borilo za vodilni položaj, po zmagi pa je postala njena funkcija vladanje državi. Kapetan te ekipe je bil Josif Stalin, ki je imel seveda veliko avtoriteto, večina začetnih članov pa se je vseeno tikala med seboj in Stalin je bil spočetka, dokler ni začel menjav, med njimi zgolj prvi med enakimi. Fitzpatrick tako obdela več kot tri desetletja delovanja te ekipe, njeno notranjo dinamiko, trenja, preizkušnje, ki so jo čakale, skupaj z drugo svetovno vojno, povojni čas, Stalinovo smrt, čas brez njega, vse do smrti Kaganoviča, njenega zadnjega člana, ki je umrl konec julija 1991, samo pet mesecev pred razpadom Sovjetske zveze, kar je njihovo življenjsko delo spremenilo v prah. Izjemna knjiga za ljubitelje (ruske) zgodovine!

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...