Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Več kot med

O življenju in preživetju čebel
Markus Imhoof, Claus-Peter Lieckfeld
Več kot med
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Društvo Urbani čebelar, Medtem, zavod za kulturo in naturo
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94700-0-8
Naslov izvirnika More than honey
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na svetovni dan čebel 2019 je izšel slovenski prevod knjige Več kot med, v kateri avtorja Markus Imhoof in Claus-Peter Lieckfeld strokovno poglobljeno, a hkrati na poljuden način predstavljata čebele na več koncih sveta.

Obenem prikazujeta, kaj ogroža njihovo življenje ter kje so možne rešitve zanje in za nas. V ta namen sta v dokumentarnem filmu More Than Honey iz leta 2012 prepustila glavno besedo ljudem – med drugim velečebelarju, ki vsako leto pretovori na desettisoče čebeljih družin v tovornjakih preko ZDA; družini, ki se ukvarja z vzrejo matic in pošiljanjem le-teh po vsem svetu, ter trgovki s cvetnim prahom s Kitajske, kjer medtem (že) ročno oprašujejo cvetove jablan …

Čudovita knjiga Več kot med, ki je nastajala vzporedno z dokumentarcem in kombinira osebno perspektivo z znanstveno podprtimi ugotovitvami, predstavlja celovit vpogled v ozadje superorganizma medonosne čebele, pri čemer ni besedilo nič manj fascinantno kot osupljivi posnetki filma.

Recenzija Bukla

Čebele so najmanjše koristne živali in za razliko od konj ali goveda, ki jih človek uporablja npr. za oranje ali slona za prenašanje tovora, čebel ni treba siliti k ničemur, česar ne bi počele že same od sebe. Vse, od česar imamo dobiček – prinašanje medu in ustvarjanje pogojev za bogato letino – čebela postori in naredi sama veliko bolje, kot bi jo lahko naučili. Človek mora ta delujoči sistem samo nadzorovati. A zdaj postaja očitno, da je prav človekovo poseganje krivo za destabilizacijo narave, saj nas medonosne čebele po vsem svetu v zadnjem obdobju zapuščajo v milijardnih številkah, pri čemer za to ni enega samega razloga, temveč cela kopica: bolezni, med njimi takšne epidemičnih razsežnosti: pesticidi, osiromašenje cvetočih poljan in s tem lakota, potem spreminjajoči se klimatski pogoji in zato oslabitev naravne odpornosti čebel. Prav seštevek številnih raznolikih napadov na imunski sistem ustvarja katastrofalne vrzeli v svetovni čebelji populaciji. Knjiga Več kot med se prav tako kot dokumentarni film z istim naslovom ukvarja z ljudmi, ki živijo s čebelami, za njih in od njih, od velepodjetij, prek malih in večjih čebelarjev in rejcev do znanstvenikov. Vrača se v preteklost, ko se je konec 19. stoletja porodilo prevozno čebelarjenje, ukvarja se s sedanjostjo in raziskovanjem t. i. motnje propadanja čebeljih družin, ki označuje nenadno odmrtje celotnih panjev, potuje na različne konce sveta od Amerike do Avstralije in posega tudi v prihodnost, saj poglobljeno razmišlja o tem, kako zagotoviti dolgoročno preživetje čebel v vse bolj onesnaženem svetu. Knjiga, ki odpira oči in potrjuje naslednje dejstvo: narava bo preživela tudi brez človeka, a človek brez narave ne bo!

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...