Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenski Bučelarček

Začetnikom bučeloreje
Janez Sumper
Slovenski Bučelarček
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-3-7086-1022-1
Leto izdaje izvirnika 1871
Predgovor Jozi Hribar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 13,5 cm
112 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
naravoslovje > ekologija
kulinarika, dom in vrt
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prvi ponatis knjige Slovenski Bučelarček dviga duhove vseh vrst – hvala bogu največ pozitivnih. Knjigo, ki je prvič izšla leta 1871, je napisal Janez Sumper (11. 12. 1827– 18. 1. 1888), župnik iz Skočidola (Gottestal).

Omenjeni gospod je s tamkajšnjim učiteljem Tomažem Kuchlerjem izumil in naredil tudi tako imenovani „skočidolski panj“ – prvič na Koroškem z odprtimi premičnimi satniki, kakor je Sumper imenoval zadevo v tistih časih. Prvi namen knjige, tako je zapisal „skočidolski fajmošter“ leta 1871, naj bo „buditi“ veselje do čebelarstva. Prepričani smo, da to velja tudi za ponatis te edinstvene knjige.

Recenzija Bukla

V letu, ko so čebele dobile svoj dan v koledarju, jim je tudi sicer namenjena izjemna pozornost. Kljub poudarjanju zaslug Antona Janše, Petra Pavla Glavarja in njunih naslednikov pa pogled v preteklost gojenja čebel na Slovenskem ne bi bil popoln, če vanj ne bi bil uvrščen še ponatis te na pogled skromne, malo znane, a zelo pomembne knjižice, ki jo je leta 1871 – skupaj s priročnikom Nauk o gospodinjstvu – za »začetnike bučeloreje« izdala prva slovenska založba. Nazorno ilustrirano knjižico so natisnili v visoki nakladi za »ude« Družbe sv. Mohorja v vseh s Slovenci poseljenih deželah, a je spomin nanjo sčasoma zbledel. Tako kot tudi na njenega avtorja Janeza Sumperja, župnika v Skočidolu (Gottestal) na Koroškem, ki v svojem času ni slovel le kot čebelar. Z učiteljem Tomažem Kuchlerjem, prijateljem »v bučelarstvu in tudi v slovenščini«, sta iznašla skočidolski panj s premičnimi letvicami. Pisca uvod nih besed, čebelar Jože Hribar in ured nik Hanzi Filipič, opozarjata tudi na druge zasluge vrlega župnika na kulturnem, gospodarskem in političnem področju.

Iztok Ilich, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...