Založba | UMco |
Leto izdaje | 2013 |
ISBN | 978-961-6803-73-1 |
Urejanje | Samo Rugelj |
mehka vezava
21 x 15 cm
380 g
214 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
knjige umco
Založnik o knjigi
Ja, v starih časih se je najboljše jedlo doma. Potem je prišlo leto 1990.
Odprl se je popolnoma nov, do takrat nam neznan trg vrhunske hrane. Ker se je kmalu za slow foodom okrepil še trend jejte lokalno, so vzniknili posamezniki, ki so sinonim za vrhunski slovenski prehranjevalni užitek. To so portretiranci v tej knjigi. Ljudje, ki so bili pionirji, ki so si drznili, ki so verjeli, da je potreba po užitku v hrani tako močno usidrana v človekovo bit, da se lahko predrami tudi v do tedaj gastronomsko nezahtevnih Slovencih. Če si preberete zgodbe teh ljudi, je takoj jasno, da so bili vsi prepričani, da je treba Slovence razsvetliti.
Vsa ta eksplozija užitkarjenja v hrani in pijači pa ima v Sloveniji en velik problem: na globalni ravni ostaja najbolje varovana skrivnost na svetu, ki jo odkrijejo le tisti drzni tujci, ki si upajo v eksotiko Podalpja. Škoda. A vsi portretirani kljub temu še naprej pišejo svoje zgodbe o uspehu. Vsak nekaj, kar je korak naprej, nekaj, kar ustvarja trend.
– Mateja A. Hrastar
Devetnajstega oktobra 2010 je na spletnem portalu Planet Siol.net izšel prvi iz serije portretov tridesetih najpomembnejših slovenskih gostincev, vinarjev in kmetovalcev. Ekstremnemu ekološkemu vinarju Aciju Urbajsu je sledilo še devetindvajset zgodb, ki zaokrožujejo podobo kulinarične Slovenije. Portrete sta zapisala Miha First in Nina Vogrin. Miha First je novinar in kulinarični strokovnjak, ki v zadnjem času piše predvsem za spletni portal Planet Siol.net. First ocenjuje gostilne in restavracije ter proučuje slovensko kulinariko, vinarstvo in kmetijstvo. Nina Vogrin je dolgoletna novinarka in redaktorica na spletnem portalu Planet Siol.net. Največkrat piše o kulinariki in o vinu, teme pa navadno povezuje s turizmom. Tudi večino fotografij je posnela ekipa Planet Siol.net, največji del Ana Kovač.
V knjigi Trideset obrazov slovenske kulinarike so predstavljeni:
Miha Batič, vinar
Janez Bratovž, kuharski mojster
Franci Cvetko, vinar
Gašper Čarman, gostinec in somellier
Matjaž Četrtič, vinar
Vanja Dujc, oljkar
Danilo Flakus, vinar
Irena Fonda, biologinja in ribogojka
Alojzij Gaube, vinar
Joško Gravner, kmet in vinar
Miha Istenič, vinar
Tomaž Kavčič, gostinec
Aleks Klinec, vinar
Gorazd Kocbek, oljar
Janko Kodila, šunkar
Valter Kramar, gostinec
Mile Kratochwill, pivovar
Aleš Kristančič, vinar
Valter Mlečnik, vinar in kmetovalec
Vladimir Puklavec, podjetnik
Svetozar Raspopović, gostilničar in vinar
Aleks Simčič, vinar
Marjan Simčič, vinar
Joško Sirk, gostinec
Janko Štekar, vinar, kmetovalec in gostinec
Katjuša Štekar, sommelierka
Boštjan Trstenjak, gostinec
Aci Urbajs, kmetovalec in vinar
Dario Zidarič, sirar
Slavko Žagar ml., gostinec
Sorodne knjige
- Osrčje tradicije: po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina Zgornja in Osrednja Gorenjska 44,90 € Dodaj v košarico
- Peganska dieta 21 praktičnih načel za izboljšanje zdravja v svetu, polnem zmede o prehrani 25,90 € Dodaj v košarico
- -10% Zdravi možgani Moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov - za vse življenje 24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 € Dodaj v košarico
- -10% Negovani možgani Razstrupljanje, ki jasni misli, poglablja čustva in zagotavlja srečo 24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 € Dodaj v košarico