Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trideset obrazov slovenske kulinarike

Miha First, Nina Vogrin
Prelistaj
Trideset obrazov slovenske kulinarike -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6803-73-1
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
380 g
214 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ja, v starih časih se je najboljše jedlo doma. Potem je prišlo leto 1990.
Odprl se je popolnoma nov, do takrat nam neznan trg vrhunske hrane. Ker se je kmalu za slow foodom okrepil še trend jejte lokalno, so vzniknili posamezniki, ki so sinonim za vrhunski slovenski prehranjevalni užitek. To so portretiranci v tej knjigi. Ljudje, ki so bili pionirji, ki so si drznili, ki so verjeli, da je potreba po užitku v hrani tako močno usidrana v človekovo bit, da se lahko predrami tudi v do tedaj gastronomsko nezahtevnih Slovencih. Če si preberete zgodbe teh ljudi, je takoj jasno, da so bili vsi prepričani, da je treba Slovence razsvetliti.
Vsa ta eksplozija užitkarjenja v hrani in pijači pa ima v Sloveniji en velik problem: na globalni ravni ostaja najbolje varovana skrivnost na svetu, ki jo odkrijejo le tisti drzni tujci, ki si upajo v eksotiko Podalpja. Škoda. A vsi portretirani kljub temu še naprej pišejo svoje zgodbe o uspehu. Vsak nekaj, kar je korak naprej, nekaj, kar ustvarja trend.
– Mateja A. Hrastar

Devetnajstega oktobra 2010 je na spletnem portalu Planet Siol.net izšel prvi iz serije portretov tridesetih najpomembnejših slovenskih gostincev, vinarjev in kmetovalcev. Ekstremnemu ekološkemu vinarju Aciju Urbajsu je sledilo še devetindvajset zgodb, ki zaokrožujejo podobo kulinarične Slovenije. Portrete sta zapisala Miha First in Nina Vogrin. Miha First je novinar in kulinarični strokovnjak, ki v zadnjem času piše predvsem za spletni portal Planet Siol.net. First ocenjuje gostilne in restavracije ter proučuje slovensko kulinariko, vinarstvo in kmetijstvo. Nina Vogrin je dolgoletna novinarka in redaktorica na spletnem portalu Planet Siol.net. Največkrat piše o kulinariki in o vinu, teme pa navadno povezuje s turizmom. Tudi večino fotografij je posnela ekipa Planet Siol.net, največji del Ana Kovač.

V knjigi Trideset obrazov slovenske kulinarike so predstavljeni:
Miha Batič, vinar
Janez Bratovž, kuharski mojster
Franci Cvetko, vinar
Gašper Čarman, gostinec in somellier
Matjaž Četrtič, vinar
Vanja Dujc, oljkar
Danilo Flakus, vinar
Irena Fonda, biologinja in ribogojka
Alojzij Gaube, vinar
Joško Gravner, kmet in vinar
Miha Istenič, vinar
Tomaž Kavčič, gostinec
Aleks Klinec, vinar
Gorazd Kocbek, oljar
Janko Kodila, šunkar
Valter Kramar, gostinec
Mile Kratochwill, pivovar
Aleš Kristančič, vinar
Valter Mlečnik, vinar in kmetovalec
Vladimir Puklavec, podjetnik
Svetozar Raspopović, gostilničar in vinar
Aleks Simčič, vinar
Marjan Simčič, vinar
Joško Sirk, gostinec
Janko Štekar, vinar, kmetovalec in gostinec
Katjuša Štekar, sommelierka
Boštjan Trstenjak, gostinec
Aci Urbajs, kmetovalec in vinar
Dario Zidarič, sirar
Slavko Žagar ml., gostinec


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...