Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Evropa v sepiji

Dubravka Ugrešić
Evropa v sepiji
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Vilenica
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-283-5
Naslov izvirnika Europa u sepiji
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Đurđa Strsoglavec
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 15 cm
440 g
288 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
hrvaško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Evropa v sepiji je zbirka 23 besedil, ki se ukvarjajo z različnimi temami, od srednjeevropske tranzicije do knjižnih uspešnic, in prehajajo od dnevniških fragmentov in anekdot s potovanj do daljših kulturoloških, literarnih esejev. Ne glede na njihovo naravo pa so intelektualno pronicljiva in duhovito ostra. Kot je za njeno pisanje značilno, znova prepleta zasebno in javno, Vzhod in Zahod, politiko in kulturo, avtopoetičnost in meddiskurzivnost. Evropa v sepiji, prežeta z melanholičnim dvomom, tako govori o sedanjosti, ki preteklost pretvarja v poceni spominke, prihodnosti pa nima več: kar smo imeli nekoč za satirično napoved bodočega sveta, danes živimo.
Dubravka Ugrešić (1949) je literarna zgodovinarka, prozaistka, jedka in lucidna esejistka, znana po svoji brezkompromisnosti. Leta 1993 je morala zaradi kritike hrvaškega nacionalizma zapustiti Zagreb in od takrat živi na Nizozemskem. Njena dela so prevedena v skoraj vse evropske jezike in je prejemnica številnih mednarodnih nagrad, lani je prejela tudi nagrado Vilenice.

Recenzija Bukla

Nedavno je v angleščini izšla knjiga Čudna smrt Evrope (The Strange Death of Europe), v kateri njen avtor Douglas Murray dokazuje, da je Evropa na dobri poti, da izgubi svojo avtohtonost in identiteto. Hrvaška literarna zgodovinarka Dubravka Ugrešić (1949), lanskoletna nagrajenka Vilenice, ki že dolgo živi na Nizozemskem, se svojega pogleda na Evropo, ki ga v tej knjigi zajema v 32 besedilih, nekakšni mešanici osebnih, tudi anekdotičnih prigod in knjižno-antropoloških esejev z leposlovnim prijemom, seveda loteva iz drugačne perspektive, vendar tudi ona ugotavlja, da naša sedanjost žlahtno preteklost brez kakršnega koli zadržka pretvarja v brezosebne spomine, prihodnost pa nam ponuja le slutnjo skorajšnjega konca, ki mu pot tlakujeta postresnica, postkultura in postpolitika. Pronicljiva zgodovina prihodnosti.

Samo Rugelj, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...