Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sedem in pol spoznanj o možganih

Lisa Feldman Barrett
Prelistaj
Sedem in pol spoznanj o možganih -10%
19,80 € 22,00 € Prihrani 2,20 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-65-4
Naslov izvirnika Seven and a half lessons about brain
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
300 g
208 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
knjige umco
leposlovje > eseji
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka očarljivo povezanih esejev o človeških možganih, napisanih v tradiciji najboljših poljudnoznanstvenih knjig, kot je Sedem kratkih lekcij iz fizike.

Ste se kdaj vprašali, zakaj imate možgane? Dovolite priznani nevroznanstvenici Lisi Feldman Barrett, avtorici odmevne knjige Kako nastanejo čustva, da vam razkrije, kaj je v resnici ta veliki sivi nagrbančeni mehur med vašimi ušesi. V sedmih esejih (ter z dodatno zgodbo o tem, kako so se možgani razvili) ta priročna, zabavna in zavzetemu bralcu dostopno podana vsebina knjige razkriva najnovejša spoznanja nevroznanstvenih raziskav. Spoznali boste, od kod prihajajo možgani, kako so zgrajeni (in zakaj je to pomembno) in kako sodelujejo z ostalimi mož­gani pri tem, ko ustvarjajo vse, kar izkušate. Na tej poti boste pretresli tudi popularne, vendar netočne mite, kot je ideja o »plazilskih možganih«, z avtorico boste na novo premislili dolgo opevano vojno med razumom in čustvi ter tudi tisti razkorak med naravo in okoljem, ki naj bi določal vaše obnašanje.

Knjiga Sedem in pol spoznanj o možganih je delo, ki bo pritegnilo tako splošnega bralca kot znanstvenega veterana, saj je polna presenečenj, humorja in pomembnih ugotovitev o človeški naravi – darilo knjige, ki ga boste želeli okušati vedno znova.

»Zakaj so se nam razvili takšni mož­gani? Najprej pomislimo na razmiš­ljanje. Radi si predstavljamo, da so se razvili postopno iz manj zmogljivih pri nižjih živalih do bolj razvitih pri višjih in nazadnje do najzmogljivejših pri človeku - do možganov, ki zmorejo miselne procese. Konec koncev naj bi bila velika prednost človeka prav v razmišljanju. Čeprav se vse to sliši tako logično, pa vendarle ne drži. Iz prepričanja, da so se naši mož­gani razvili za razmišljanje, izhaja kar precej nadvse zmotnih predstav o človeški naravi. Ko se nehamo oklepati tega pogleda, storimo prvi korak do razumevanja dejanskega delovanja možganov in dojemanja, kaj je njihova najpomembnejša naloga. Tako pa začnemo tudi dojemati, kakšne vrste bitje smo.« – iz knjige

»Toplo priporočam: ta elegantna in jedrnata knjiga o možganih je fascinantna.« – Michael Pollan, preko Twitterja

»Prekrasno napisana knjiga s poglobljenimi uvidi, ki bodo odpihnili vaš um kot paket petard. Če želite prebrati izjemno poročilo o možganih in njihovi čudodelnosti, začnite tukaj. « – David Eagleman, avtor knjige Prikrito in Živo omrežje

o avtorici

Lisa Feldman Barrett (1963) je profesorica psihologije na Univerzi Northeastern University, kjer se posveča afektivni znanosti in je tudi direktorica tamkajšnjega laboratorija. Njena poklicna kariera se je začela na področju klinične psihologije, potem pa se je pomaknila proti socialni psihologiji, psihofiziologiji in kognitivni nevroznanosti. Je prejemnica nagrade za študijo, kako možgani ustvarjajo čustva, o čemer je napisala tudi odmevno knjigo. Sedem in pol spoznanj o mož­ganih, ki jo je napisala kot nazoren in koncizen vodnik po človeških možganih, je njeno najnovejše delo in prvi prevod te avtorice v slovenščino.

 

 

Pogovor z avtorico o delovanju možganov na podkastu WHOOP

Recenzija Bukla

Zakaj so se nam razvili takšni možgani? je eno prvih vprašanj, ki jih v tej jedrnato spisani knjigi zastavi Lisa Feldman Barrett (1963), profesorica psihologije na Univerzi Northeastern. Najprej seveda pomislimo na razmišljanje. Radi si predstavljamo, da so se razvili postopno iz manj zmogljivih pri nižjih živalih do bolj razvitih pri višjih in nazadnje do najzmogljivejših pri človeku – torej do možganov, ki zmorejo miselne procese. Konec koncev naj bi bilo prav razmišljanje človekova velika prednost. Čeprav se vse to sliši tako logično, pa vendarle ne drži. Iz prepričanja, da so se naši možgani razvili za razmišljanje, izhaja kar precej nadvse zmotnih predstav o človeški naravi. Ko se nehamo oklepati tega pogleda, storimo prvi korak k razumevanju dejanskega delovanja možganov in dojemanja, kaj je njihova najpomembnejša naloga. Tako začnemo tudi dojemati, kakšne vrste bitje smo. V sedmih esejih (ter z dodatno zgodbo o tem, kako so se možgani razvili) ta priročna, zabavna in zavzetemu bralcu dostopno podana vsebina knjige razkriva najnovejša spoznanja nevroznanstvenih raziskav. Spoznali boste, od kod prihajajo možgani, kako so zgrajeni (in zakaj je to pomembno) in kako sodelujejo s preostalimi možgani pri tem, ko ustvarjajo vse, kar izkušate. Na tej poti boste pretresli tudi popularne, vendar netočne mite, kot je ideja o »plazilskih možganih«, z avtorico boste na novo premislili dolgo opevano vojno med razumom in čustvi ter tudi tisti razkorak med naravo in okoljem, ki naj bi določal vaše obnašanje.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...