Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zbrano delo

2. knjiga: Ivan Cankar, eseji, članki o literaturi, literarne ocene, razmisleki
Božo Vodušek
Zbrano delo
33,00 € 33,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,99 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0168-8
Urejanje Drago Bajt, Matija Ogrin

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
488 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
književnost in jezikoslovje
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Druga knjiga Zbranega dela Boža Voduška obsega Voduškovo publicistiko: literarne eseje, članke, kritike in refleksije. Najobsežnejša je študija o Ivanu Cankarju, ki je izšla tudi v samostojni knjigi leta 1937. Pri kritiki in poznejši literarni zgodovini ni naletela na dober odmev, saj so jo ocenili za vsebinski torzo, ki je s psihološke plati nakazal bistvene probleme Cankarjeve poetike do leta 1910 (odnos do naroda, domovine, umetnosti, tujstva, Boga, ljubezni), ostal pa je ta odmev brez analize poglavitne Voduškove teze, tj. prepričanja, da je mati pri Cankarju glavni objekt ljubezenske erotike. Vodušek je tezo nakazal v analizi Podob iz sanj, ki pa je v knjigo ni vključil, tako da je študija ostala tudi brez sinteze.

Za Voduška so pomembni še članki o kulturnih in literarnih vprašanjih, ki preraščajo v refleksije o etičnih, generacijskih, nacionalnopolitičnih in literarnih vprašanjih časa. Poleg nekaj knjižnih ocen je treba omeniti še neobjavljene refleksije, ki so po pisateljevem lastnem mnenju »poskus, napisati vse, kar mi pride na misel«, »ogledovanje samega sebe« in ogledovanje »sebe v drugih«.

Recenzija Bukla

V drugo knjigo Zbranega dela Boža Voduška je njen urednik in pisec spremnih komentarjev Drago Bajt uvrstil pesnikovo publicistiko. Na začetek je postavil njegovo študijo Ivan Cankar, ki je leta 1937 izšla v samostojni knjigi, a so jo takrat ocenili za vsebinski torzo. Avtor vanjo namreč ni vključil že prej objavljenih razmišljanj z naslovom Cankar v Podobah iz sanj s pomembno tezo, po kateri ja bila mati osrednji objekt Cankarjeve ljubezenske erotike. Bajt ji je namenil veliko pozornosti in ji dodal še krajša Voduškova zapisa o pomenu Cankarjevega pisateljskega dela. V nadaljevanju so v ločenih razdelkih objavljeni še Voduškovi eseji, članki o literaturi in izbrane literarne ocene ter urednikovi razmisleki in komentarji k drugi knjigi zbranega dela Boža Voduška. Med eseji Bajt izpostavlja spise Ali so to kulturni problemi?, K problemu sodobnosti v naši literaturi in Kult umetnika ter o Baudelairjevih Rožah zla in spremno besedo k svojemu prevodu Fausta.

Iztok Ilich, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...