Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hoja

Korak za korakom
Erling Kagge
Hoja
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Vida
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94783-5-6
Naslov izvirnika Å gå
Podnaslov izvirnika Ett skritt av gangen
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Valentina Smej Novak
Urejanje Valentina Smej Novak

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 14,5 cm
410 g
158 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
norveško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zakaj hodimo? Od kod hodimo? Kakšen je naš cilj?

Svetovna uspešnica Hoja nam podaja vprašanja o tisti samoumevni stvari, ki nas fascinira – hoji.

Če postavimo eno nogo pred drugo, se odpravimo na pot odkrivanja in raziskovanja. Te dejavnosti so bistvene za našo naravo. Naši predniki so prepešačili velike razdalje, pridobivali nove izkušnje in se iz njih učili. Hoja je univerzalna, vendar jo bo vsak od nas izkusil drugače. Za Erling Kaggeja je prehod na vprašanja, ki ga očarajo: Zakaj hodimo? Od kod hodimo? Kakšen je naš cilj? Vabi nas, da odgovore na ta vprašanja skupaj raziščemo.

Jezik odraža idejo, da je življenje en sam pohod. Beseda potovanje prihaja iz razdalje, ki jo prehodimo v enem dnevu. Hoja je za Kaggeja naravna spremljava ustvarjalnosti in priložnost za ponotranjeni dialog razmišljanja. Hoja je protistrup za hitrost, v kateri živimo, za naše vztrajanje pri tem hitenju in preudarno razmišljanje. Hoja je ena najbolj radikalnih stvari, ki jih lahko naredimo zase.

Tudi sam polagam velik pomen bližini dreves. Doživim pa enako mero spokoja kot v gozdu, ko se uležem na skale ob morju, v parku ali na nežni mah tik nad drevesno mejo. Ležeč tam potem, ko sem hodil, sem prepričan, da so najboljše stvari v življenju zastonj.

Recenzija Bukla

V času knjižnega sejma konec leta 2019 je Slovenijo obiskal tudi norveški pustolovec, v zadnjem času pa tudi avtor knjig Erling Kagge (1963), ki se pohvali s tem, da je kot prvi Zemljan peš prišel na tri pole našega planeta: južnega, severnega in še na Mount Everest. Tedni tišine in hoje po teh prostranstvih so v njem zbudili tudi filozofsko bit, zato je napisal pri nas že (leta 2018) izdano knjigo o tišini, sedaj pa je izšla še njegova knjiga o hoji. Kagge se je kot zavzet raziskovalec človekovega bivanja podobno lotil tudi hoje: analizira, kako je ta vplivala na razvoj človeške rase, raziskuje, kako drugačen je svet iz pohodne perspektive (tako med drugim v štirih dneh preči Los Angeles, se spusti v kanalizacijo New Yorka in obhodi otok, ki je bil navdih za Robinzona), kako različno med seboj hodijo različni ljudje, od poskočnega mladeniča prek odločnega poslovneža do negotovega brezdomca, s čimer skuša hoji ne samo vrniti prvotni, že skoraj izgubljeni pomen, temveč s to meditacijo skuša pokazati tudi to, kako nam hoja, ta počasni, a vztrajni način premikanja, omogoča poglobljeno raziskovanje okolice in zlitje z njo, kar je temelj tako za napredovanje v življenju kot njegovo celovito sprejemanje. Hvalnica hoji!

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...