Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hvaležnost

Oliver Sacks
Hvaležnost
12,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-985-1
Naslov izvirnika Gratitude
Prevod Breda Biščak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
110 g
64 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sloviti ameriški nevrolog Oliver Sacks je kmalu po tistem, ko je končal zadnjo različico spominov V pogonu (On the Move, 2015), izvedel, da je neozdravljivo bolan. Začel je pisati eseje, v njih pa ubesedil veliko hvaležnost za življenje, ki ga je dobro preživel, in se obenem soočil s smrtjo. Hvaležnost (Gratitude, 2015), zbirko esejev o življenju, bolezni, smrti in smislu, sta po njegovi smrti uredila njegov partner Bill Hayes ter dolgoletna prijateljica in asistentka Kate Edgar.

Sacks se s smrtjo sooča neposredno, s pogumno radovednostjo in jasnostjo, obenem pa z modrostjo meri življenje in lušči njegov smisel: »Nenadoma mi je jasno, na kaj se moram osredotočiti in v kateri luči. Nimam več časa za nebistveno. Osredotočiti se moram nase, na svoje delo in prijatelje. Zvečer ne bom več gledal poročil. Le zakaj naj bi še naprej premleval politična vprašanja ali modroval o globalnem segrevanju.«

Recenzija Bukla

Nekaj mesecev po tem, ko je izšla Sacksova avtobiografija (glej zgoraj), je znani ameriški nevrolog umrl zaradi raka, svoje odhajanje pa je v esejistični obliki nekajkrat objavil v New York Timesu. Posthumno so proti koncu leta 2015 ti eseji izšli še v knjižni obliki kot darilna izdaja z naslovom Hvaležnost. V njej se Sacks kaže kot presunljivo pretanjen opazovalec življenja in bivanja, kot vsestransko nadarjen človek, ki je zadovoljen z vsem, kar je doživel in preživel. Tako je spisal občuteno hvalnico življenju, s katero tudi nas vabi tudi v lastno refleksijo o tem, kaj je v življenju resnično pomembno.

Renate Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...