Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Stopinje upora

Časopisni eseji 2015-2021
Dragan Petrovec
Stopinje upora
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7129-39-7
Urejanje Žiga Valetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
380 g
279 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Strogo gledano so Stopinje upora kolumne, toda nekateri posamezniki imajo publicistični dar, ki presega zgolj dnevnopolitično mnenjsko pisanje.

Besedila Dragana Petrovca, ki so v veliki večini nastala za časopis Dnevnik, pogosto mejijo na eseje, četudi v nekoliko krajši formi.

Privržene bralke in bralce si avtor nabira z globinskim pristopom, ki temeljno človečnost – vključno s humorjem – spaja z eruditskim poznavanjem kaznovalnih sistemov, polpretekle zgodovine ter s hitrim odzivom na najbolj pereča vprašanja, ki jih pred nas postavlja demokracija.

Pri tem je brezkompromisen, zastavlja vso svojo strokovnost ter integriteto, prvotni hiter odziv pa se s časovno odmaknjenostjo izkaže tudi za precej natančnega, kar tovrstnemu pisanju prinaša vrednost, ki je trajna.

Knjiga združuje izbrana besedila zadnjih sedmih let, namenjena pa je tudi tistim, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (še) niso redni bralci. Petrovca. Ali Dnevnika.

» Izbrane kolumne se posvečajo pojavom in dogodkom, ki kličejo po uporu. Tudi z dovoljenimi oblikami upora se lahko dosežejo spremembe. Zato nikjer ni najti v besedilih pozivanja k revoluciji. Potrebna pa sta predvsem pogum in doslednost.«

»Upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje. Upor kulture. Upor znanosti. Upor vsakogar, ki želi drugačno družbo, družbo brez zastraševanja, družbo, ki ne temelji na nacizmu sorodnih idejah. Vendar, upor na dovoljen način. Teh načinov je mnogo, veliko več, kot si predstavljamo. Potrebno je nekaj domišljije in precej poguma. Priložnosti za dokazovanje obojega pa nikakor ne manjka.«

Dragan Petrovec (r. 1952) je pravnik kriminolog – penolog in strokovnjak na področju izvrševanja zapornih kazni. Ukvarja se s filozofijo in prakso kaznovanja, tretmajem obsojenih in s kriminalitetno politiko. Napisal je več strokovno-publicističnih del, med drugim Kazen brez zločina (1998), Mediji in nasilje (2003), Kult žrtve (2005) ter Nasilje pod masko (2015), izšli pa sta tudi dve knjigi njegovih humornih zapisov: Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe (2015) in Pismo nigerijske vdove (2018). Je redni kolumnist časopisa Dnevnik.

Recenzija Bukla

Dragan Petrovec (1952) je doktor pravnih znanosti in višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za kriminologijo, do zdaj pa je objavil že kar nekaj družbeno angažiranih knjig, v katerih je obravnaval in analiziral zapletena moralno-etična vprašanja našega vsakdana. V javnosti velja za mirnega in ostroumnega premišljevalca različnih tematik, na katere ni nedvoumnih odgovorov, kar nekaj razmišljanj pa je v obliki kolumen izšlo tudi v Dnevniku. Stopinje upora prinašajo izbor njegovih esejističnih časopisnih besedil iz zadnje sedemletke, razporejene so v sedem podenot in predstavljajo njegovo tovrstno pisanje v tem času. Petrovec je kot kolumnist seveda posegal na mnoga pod­ročja, kar se vidi tudi v pričujočem izboru, v katerem bralca nagovarja z različnimi temami. Te se gibljejo od povsem družbeno relevantnih vprašanj, denimo tega, kakšno je stanje sodobne demokracije, katerim stranpotem podlega in kako se je zanjo včasih treba boriti z uporom, ki v tem primeru paradoksalno predstavlja državotvorno dejanje, prek utrinkov in opažanj na obiskih različnih mest od Mostarja do Sarajeva, do njegovih refleksij v zvezi z umetnostjo, denimo, ko je delil prostor in čas z družino »pesnika štirih« Cirila Zlobca. Besedila, v katerih se spenjajo strokovnost, človečnost in eruditstvo.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...