Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ne živite od laži

Priročnik za krščanske disidente
Rod Dreher
Ne živite od laži
34,90 € 34,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-04-0825-3
Naslov izvirnika Live not by lies
Podnaslov izvirnika A Manual for Christian Dissidents
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Andrej Lokar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15,5 cm
480 g
232 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
filozofija
religija
družbene vede > politika
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka pričevanj krščanskih pričevalcev in disidentov iz vzhodne Evrope, ki so trdno vztrajali ob preganjanju totalitarnih režimov in preživeli.

Zakaj trenutno dogajanje ameriške priseljence iz držav nekdanjega sovjetskega bloka spominja na čas, ko se je komunizem prvič pojavil na Češkoslovaškem?

Rod Dreher, ameriški pisatelj, publicist, urednik in novinar, je v tej odmevni knjigi zbral pričevanja krščanskih pričevalcev in disidentov iz vzhodne Evrope, ki so trdno vztrajali ob preganjanju totalitarnih režimov sovjetskega tipa in preživeli. Naslov knjige je navdihnil poziv Aleksandra Solženicina, ruskega pisatelja, Nobelovca in disidenta, ruskemu narodu – tik pred izgonom iz Sovjetske zveze je svoje sodržavljane namreč pozval, naj »ne živijo od laži«.

Toda kaj pomeni živeti od laži? To pomeni, je zapisal Solženicin, »sprejemati brez ugovarjanja vse neresnice (in vso propagando), za katere je država svoje državljane prisilila, da so nanje pristali (ali vsaj, da jim niso nasprotovali), če so le hoteli mirno preživeti v totalitarnem režimu.« Trdi totalitarizem nas s terorjem primora, da se odpovemo svobodi svoje vesti; orodje mehkega totalitarizma, ki se dandanes širi po zahodnem svetu, pa so obljube zabave, užitka in udobja. Avtor kristjane ob teh izzivih spodbuja k utrditvi stališč po načelu GLEJ (prepoznaj resnost položaja), PRESODI (glede na svoje krščansko prepričanje), DELUJ (za obrambo resnice).

Recenzija Bukla

Ko se je po Vzhodni Evropi vzpostavil komunistični režim, je bil najlažji način, če se nisi strinjal z njim in si hotel mirno živeti, da si ga sprejemal brez ugovarjanja, temu oportunizmu pa je znameniti ruski pisatelj Aleksander Solženicin rekel, da gre za »živ­ljenje od laži«. Aktualno dogajanje v Ameriki, kjer dominirajo politična korektnost, identitetne politike in marginaliziranje tradicionalnih kristjanov, priseljence iz nekdanjega sovjetskega bloka spominja na čas, ko se je tam prvič pojavil komunizem, izpovedi (krščanskih) pričevalcev pa je zbral ameriški pisatelj, publicist in novinar Rod Dreher (1967) ter jih povzel v tej odmevni knjigi in apliciral na današnji čas. V njej zagovarja tezo, da navzlic svoji površinski permisivnosti liberalna demokracija prej ali slej degenerira v nekaj, kar še najbolj spominja ravno na tisti totalitarizem, nad katerim je slavila zmago v hladni vojni, pri čemer tu izstopata dva dejavnika: ideologija družbene pravičnosti, ki obvladuje akademske kroge in mnoge druge institucije, ter nadzorna tehnologija, ki je postala vseprisotna zaradi mamljivosti potrošniškega kapitalizma. Ta pa med drugim premore orodja mehkega totalitarizma, ki uspavalno obljublja zabavo, užitek in udobje, zaradi česar avtor kritične kristjane spodbuja, naj »ne živijo od teh laži«, in jih skuša pripraviti k utrjevanju lastnih stališč po načelu »glej« (prepoznaj resnost položaja), potem »presodi« (glede na svoje/krščansko prepričanje) in »deluj« (za obrambo resnice, v katero veruješ). Knjiga, ki odgovore za delovanje v sedanjosti na Zahodu išče v preteklosti na Vzhodu.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...