Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pritisni na tipko Človek

Marko Pavliha
Pritisni na tipko Človek
42,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba GV Založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-247-369-3

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 16,5 cm
580 g
336 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V knjigi so zbrana esejistična razmišljanja, ki jih je avtor v zadnjih letih objavil v kolumnah na portalu IUS-INFO, reviji Sodobnost ter Delu in Pogledih.

Prof. dr. Marko Pavliha ni samo mednarodno ugleden pravnik, priljubljen učitelj in nekdanji politik, je tudi avtor in soavtor 32 knjig in več sto člankov o pomorskem, prometnem, zavarovalniškem pravu, etiki in še marsičem. Njegova razgledanost je naravnost enciklopedična in vzbuja prijazno zavist celo med njegovimi občudovalci. Prav nič nenavadno ni, da je njegov paradni konj v zadnjih letih postal esej, ki ga je iz obetavnih začetkov nenavadno hitro razvil v izvirno, lucidno in literarno dognano analizo problemov, s katerimi smo se prisiljeni soočati v času zatona zahodne civilizacije. V esejih, ki jih odlikujeta izjemna širina in jasna perspektiva, nas dobronamerno, kot prijatelje, opozarja na nekrotičnost sodobne družbe in na digitalno ustvarjeno apatijo, ki nas vse bolj peha v duhovno hibernacijo in ločenost od sveta. Tematika esejev je tako raznovrstna, kot so vprašanja, na katera vsak od nas večinoma neuspešno išče odgovore. Priznati pa moramo, in v tem je odlika te knjige, da nam njen avtor v marsikaterem eseju ponuja rešitve, ki utegnejo zmanjšati našo zbeganost, še posebej zato, ker nam jih ne servira v pridigarskem tonu, ampak kot rezultate svojih osebnih tuhtanj in raziskovanj. Osvežujoče branje njegovih esejev nas ob vseh zanimivih smereh in nepričakovanih stranpoteh na koncu pripelje do bistva njegovega dojemanja sveta. To je najjasneje izraženo v eseju Per aspera ad astra: Gnothi seauton – kot je zapisano v Apolonovem hramu v Delfih, Spoznaj samega sebe. Največja skrivnost ni vesolje, odrešilna skrivnost je v nas samih. O tem govori ta izjemna, na prvi pogled raznorodna, v resnici pa tematsko enotna zbirka literarno dovršenih esejev.

Evald Flisar

Recenzija Bukla

Nova esejistična knjiga pravnika in profesorja Marka Pavlihe ima v središču svojega zanimanja človeka, ki avtorja privlači v vsej svoji večplastnosti. Potem ko Pavliha v uvodu razkrije svoje karte (pravniki kot avtorji knjig in njegov lastni prispevek k zaklad nici človeškega znanja in ustvarjalnosti), nam v nadaljevanju ponudi raznorodna razmišljanja, strnjena v pet tematskih sklopov, v katerih prek recenzij knjig ali pa tudi daljših esejev z jasnimi naslovnimi vsebinskimi cilji preiskuje sedanje stanje družbe, s poudarkom na posameznikovih (duševnih) potencialih. Čeprav zaskrb ljen nad razkrajanjem nekdaj bolj čvrste družbene substance in osebne integritete, je Pavliha večni optimist, da bodo »temne sile« nekoč premagane, kar sklepa z zaključnim (pravniško podkrepljenim) esejem o morebitni poselitvi na Marsu, kjer bi človeštvo lahko začelo na novo ter na podlagi zemeljskih napak ustvarilo novo (utopično) družbo.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...