Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Berlin

Posodobljena izdaja
Aleš Šteger
Prelistaj
Berlin -10%
17,01 € 18,90 € Prihrani 1,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7136-01-2
Leto izdaje izvirnika 2007

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
260 g
165 strani
Kategorije
knjige umco
leposlovje
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z Rožančevo nagrado nagrajena knjiga Berlin je plod Štegrovega enoletnega bivanja v tem mestu. Knjiga prinaša 35 zaključenih krajših tekstov, ki žanrsko stojijo med pesmijo v prozi, filozofsko beležko, esejističnim krokijem in potopisnim zasnutkom. Skupni označevalec je prostor nove, hitro spreminjajoče se nemške prestolnice, ki kljub velikim spremembam ne more in predvsem noče maskirati ran preteklosti, marveč jih s postavljanjem novih temeljev na odkritem soočanju z zgodovino vedno znova reaktualizira.

Štegrov Berlin ni le impresiven zapis prišleka v nov prostor, ampak poskus vzajemnega vpisa, avtorja v prostor in prostora v avtorja. S tem gradi na tradiciji pisanja, kot ga poznamo od znamenitega Berlinčana Walterja Benjamina (spomnimo se le Benjaminovega teksta Berlinsko otroštvo okoli 1900), knjiga Berlin pa je tihi dialog s to Benjaminovo knjigo. Avtor sam je svoje sprehode po mestu dokumentiral v seriji fotografij, ki korespondirajo s teksti.

Berlin se kot knjiga odpira na več načinov, ne le skozi besedni, temveč tudi skozi vizualni medij. Pri tem seveda ne stavi na prepoznavnost in dopadljivost, marveč na prostor detajla, v katerem se, kot pravi še en Berlinčan, Heinrich von Kleist, ne skriva le hudič, pač pa tudi prostor prepoznanja.

»Berlin je posebna knjiga. Je knjiga, ki se upira kakršnikoli standardni klasifikaciji.« – Valentina Plahuta Simčič, Delo

»Berlin niso trdno zakoličene refleksije; prej bi lahko rekli, da imamo pred seboj izjemno fluiden tekst, žanrski hibrid, ki iz potopisnega zasnutka mimogrede zdrsne v poetično mešanico ritmizirane proze, filozofskih fragmentov in esejističnih nastavkov.« – Eva Vrbnjak, Ampak

»Že dolgo nisem bral knjige, ki bi s tako ponižno prizadetostjo merila čas svojega avtorja in njegovega sveta.« – Igor Bratož, Delo

O AVTORJU

Aleš Šteger (1973) je slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, član uredništva založbe Beletrina in eden od ustanoviteljev festivala Dnevi poezije in vina. Do zdaj je objavil sedem pesniških zbirk, več romanov in esejističnih knjig, potopisni roman po Peruju Včasih je januar sredi poletja ter esejistično zbirko kratke proze Berlin, za katero je prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično knjigo. Od leta 2012 izvaja pisateljski performans, poimenovan »Na kraju zapisano«. Je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, njegove knjige pa so prevedene v več kot dvajset različnih jezikov.
Več o avtorju: www.alessteger.com

Recenzija Bukla

(Opis za knjigi Berlin in Včasih je januar sredi poletja)

Na potopisnem področju sta izšli tudi posodobljeni izdaji dveh potopisov Aleša Štegra, ki bi ju imeli za nekak­šni sodobni slovenski klasiki na tem področju. Prva je knjiga Berlin, ki je bila nagrajena z Rožančevo nagrado in je nastala kot plod Štegrovega enoletnega bivanja v tem mestu. Knjiga prinaša petintrideset zaključenih krajših tekstov, ki žanrsko stojijo med pesmijo v prozi, filozofsko beležko, esejističnim krokijem in potopisnim zasnutkom. Skupni označevalec je prostor nove, hitro spreminjajoče se nemške prestolnice, ki kljub velikim spremembam ne more in predvsem noče maskirati ran preteklosti, marveč jih s postavljanjem novih temeljev na odkritem soočanju z zgodovino vedno znova reaktualizira. Štegrov Berlin ni le impresiven zapis prišleka v nov prostor, ampak tudi poskus vzajemnega vpisa avtorja v prostor in prostora v avtorja, ki je svoje sprehode po mestu dokumentiral v seriji fotografij, te pa korespondirajo s teksti. Druga knjiga Včasih je januar sredi poletja, tudi križanec med potopisom, romanom in esejem, pa bralca popelje v še vedno eksotični Peru. Začne se dramatično, z opisom rojstva, prvega potovanja v neznano, ki smo ga doživeli vsi, v nadaljevanju pa Šteger bralcu postreže z mnogimi razmišljanji o sebi in svojem pogledu na svet. Seveda ga ne prikrajša za popis doživetij s perujskega potovanja. Veliko pove o sami deželi in o njeni zgodovini, prebivalcih in naravi, doda pa tudi kar nekaj čisto osebnih anekdot, ki so jih deležni vsi popotniki. Iz vseh teh skic Šteger ustvari kolaž, stkan na podoben način kot dragocena tkanina izpod rok starodavnih Inkov. Potopisa, ki še vedno dihata tako sveže kot ob svojem izvirnem izidu.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...