Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dvoliki

Jedrt Maležič
Dvoliki
27,90 € 27,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Leto izdaje 2023
ISBN 9789612774240
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
350 g
201 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirko Dvoliki sestavlja štiriindvajset kratkih zgodb, v katerih Jedrt Maležič opisuje ljudi, ki svet zaznavajo skozi filter trdno oblikovanih osebnih prepričanj, četudi ta lahko delujejo v njihovo škodo.

Dvoliki so zataknjeni  v okoliščine, ki jih dojemajo, kot da se dogajajo samo njim. Pogostokrat gre za  ljudi v življenjskem obdobju, ko resno razmišljajo, da je nastopil pravi čas, da si uredijo eksistenco. To jim povzroča še dodatno in nezavedno stisko, ki se kaže v različnih oblikah, kot je otročja zagledanost v morebitno partnerko, nevrotično vzgajanje mlajših ljubimcev, iskanje svojega mesta v hierarhiji pivskih prijateljev, razpetost med ugajanjem tako družini kot oblastnemu šefu, in podobno. Na neki način si izmišljujejo strategije načinov preživetja, bodisi s samoprepričevanjem, potapljanjem v preganjavico, ponovnem obisku prostora nekdanje travme, predvsem pa z nezavednim prelaganjem odgovornosti za lastna dejanja in občutke na druge. Dvoliki se ne zavedajo, da se je treba za dosego odraslosti in notranje pomirjenosti včasih čemu tudi odreči, sprejeti napake in nepopolnosti drugega, predvsem pa priznati lastne.  

Zgodbe na strukturno spreten in slogovno iskriv način podajajo zapletena psihološka stanja, umeščena v zgolj en trenutek iz vsakdana, iz katerega pa lahko vseeno, predvsem zaradi  pomenljivih detajlov, dobimo celostno sliko o življenjih protagonistk in protagonistov vse do njihovih otroških let. Jedrt Maležič je do svojih literarnih junakov nepopustljiva. Ne odpušča jim, ne boža jih v smeri dlake, ne sočustvuje. Znajti se morajo sami, kajti le tako bodo enkrat tudi dozoreli. Brez bergel, brez pocukranega pomilovanja.  


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...